Оспорвана битка между Здравко Димитров и Славчо Атанасов

Почти половината българи искат нов кмет. Това показва последното социологическо изследване на „Алфа рисърч“. Социолозите отчитат, че има силно поляризирани нагласи по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, а 47% са за избор на нов градоначалник.

Около 47 % от хората са заявили готовност да участват в изборите за кмет, а 43% са заявили, че ще гласуват в изборите за Общински съвет. Тази активност е малко по-ниска от обичайната за местни избори, коментира Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

На база на тези настроения не могат да се правят прогнози по общини, но трябва да се отбележи, че сумарно рязко по-критични са нагласите в големите градове (32%:68%), по-умерени – в средните общини (44%:56%) и най-благоприятни за настоящите кметове – в малките населени места (51%:49%).

По тази причина - най-оспорвана и с най-голяма интрига се очертава надпреварата за кметското място в големите общини.

Изострянето на критичните настроения е ней-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот. Интересното, което показва настоящото проучване обаче е, че при местни избори няма същата логика и размах на протестния вот, както при националните. 37% от анкетираните са готови да се обединят зад която и да е кандидатура, „срещу“ действащия кмет в името на промяната. 62% обаче са на мнение, че биха гласували в зависимост от личните качества на кандидатите и политическите си предпочитания, а не на принципа „против“. Тази нагласа внася допълнителен съспенс в политическата битка, защото показва, че обединението на недоволните не е автоматичен процес.

В Пловдив битката ще бъде оспорвана между двамата основни кандидати, за които на този етап ние нямаме проучване, но знаете, че сме работили и преди това, проследявали сме процесите в града. Очакваме една изключително оспорвана битка между настоящия областен управител Здравко Димитров, издигнат от ГЕРБ, и между Славчо Атанасов, който е бил претендент и на предишни избори и който е кандидат на ВМРО- НФСБ. Това, което наблюдаваме на този етап е заявка за оспорван сблъсък и доста поляризирани мнения да има в Пловдив. Винаги си пожелавам тази оспорвана битка да не преминава в ожесточеност, т. е. в компроматни битки и в лични нападки, защото това не е от полза за хората. Трябва съвсем определено да кажа, че избирателите не харесват такива битки, отдръпват се, дистанцират се, това ги кара да не участват активно, а това не е от полза за никого, коментира още Боряна Димитрова.

Цялото интервю с Боряна Димитрова можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Да изберем хора с морал, сила и характер

Стефи Недевска е кандидат за кмет на район „Западен“ и общински съветник на „Демократична България“. За нея може да гласувате с бюлетина 66 и преференция 106. Тя се кандидатира за първи път за публична длъжност и е една от многото пловдивчани, търсили своята реализация в чужбина.  Стефи Недевска е автор на 4 книги и съорганизатор на..

обновено на 15.10.19 в 10:16

Диспут за финансовата и данъчна политика по Радио Пловдив

“ Финансова и данъчна политика на местната власт”  е темата на поредния предизборен диспут по Радио Пловдив, който се проведе на 17 октомври, четвъртък.  Диспутът с участието на Петя Манева, кандидат за общински съветник от БСП в Пловдив, може да гледате  на Фейсбук страницата на Радио Пловдив.  Водещ е Антония Попова . Още един предизборен..

публикувано на 14.10.19 в 14:54

Алексиев води пред Костов при изборите в "Северен"

Безпокойствата, свързани със зелената система, парковете и междублоковите пространства, чистотата и екологията са сред основните проблеми за жителите на пловдивския район „Северен“. Това сочи проучване на нагласите, извършено от изследователска асоциация „Неохрон“.   Изследването е проведено между 7 и 12 октомври сред 380 пълнолетни жители на..

публикувано на 14.10.19 в 11:23

Определят подвижните СИК-ове в Пловдив

Консултации за състава на подвижните секционни комисии за местните избори свиква днес кметът на община Пловдив.  Поканени са както парламентарно представените партии и коалиции, така и тези, които имат избрани евродепутати, но не са представени в Народното събрание.  Чрез подвижните секционни комисии могат да упражнят правото си на глас трудно..

публикувано на 14.10.19 в 07:22

По Радио Пловдив диспут за инвестициите в инфраструктурата

 „Инвестиции в инфраструктурата и подкрепа на местния бизнес“ е темата на третия поред предизборен диспут по Радио Пловдив. Той ще започне непосредствено след емисията новини в 10 часа и ще се излъчва в ефир директно от студио 2 на радиото, както и онлайн на Фейсбук страницата ни .  Водещ ще е Емил Костов. Още два предизборни диспута..

обновено на 10.10.19 в 06:59