Обявиха победителите в конкурса за ремонт на кино "Космос"

Пловдивското архитектурно бюро „Тектоника Б“ е победител в обществената поръчка за изработване на идеен проект за ремонта на кино Космос за 128 хиляди лева без ДДС.

 В конкурса участваха пет фирми като на второ място журито класира Проджект Витае и Обединение АГД. Класираните от първо до трето място проектанти ще получат парични награди, съответно от 10 хиляди, 6000 и 4000 лева. Общината се ангажира да реализира проекта на победителя. 

Жури с председател главният архитект на Пловдив Юлиана Петрова оценяваше внесените пет проекта.

Арх. Румен Балджиев, ръководител на проектантското архитектурното бюро „Тектоника- Б“ сподели, че предвиждат максимално да се придържат към вида на сградата и социализиране на пространството пред бившето кино.

Предстои да се разгледат документите и договаряне с общината за технически проект и реализация.

Комфортно се вместваме в заложената от общината финансова рамка от 5 милиона милиона за ремонт на обекта.

Две части за площадното пространство и за интреорна. Проектът продвижда да се запази зеленинатат, предвижда се да се създаде възможност за рпожекции на открито.

Сградата ще се запази, като се възстановят фасадните облицовки, но вътре ще се офирмят няколко зони с преместваеми стени. В нея ще има зали за танцово училище, театрална работилница, заведение, зала за дискусии и прожекции. 

Зрителната зала ще баде изпълнена по най- актуалните тенденции за такива помещения. Местата ще се редуцират с 260 за сметка на разширяване на сцената.

Според арх. Балджиев строителството ще се отнеме около две години.Още от категорията

Арменците от Пловдив поискаха оставката на Епархийския съвет на църквата им

Стотици арменци от цялата страна поискаха в Пловдив оставката на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България. Те се страхуват, че църквите им ще останат без свещеници в 11 от общо 13 техни енории след приети промени, наложени от малка група арменци от съвета. Визите на свещениците  не са подновени , предупредиха..

публикувано на 13.10.19 в 13:16
Милчо Левиев

Почина световноизвестният музикант Милчо Левиев

Джаз музикантът и композитор Милчо Левиев почина на 81-годишна възраст в Солун. Той е завършил държавната консерватория в София. Ученик е на Панчо Владигеров. Музикалната му кариера започва в Пловдивския драматичен театър. Между 1963 г. и 1968 г., Милчо Левиев работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония. По същото време..

обновено на 13.10.19 в 10:55

Спецполицаи провериха 4 заведения през нощта

Поредна специализирана полицейска операция на пловдивския сектор „Специализирани полицейски сили“ е проведена в ранните часове на днешния ден.  Екипите са посетили нощен клуб в Хисаря и друг в с. Калояново, бар в Стамболийски и дискотека в Асеновград. Общо са проверени 160 души и 29 МПС.  Документирани са 10 случая на непълнолетни посетители..

публикувано на 13.10.19 в 10:55

Арменци излизат на национален протест в Пловдив

Национален протест на арменската общност ще се проведе в двора на Арменската църква в Стария град.  Причината е недоволство срещу приетия Устав на Арменската Епархия в България, който според протестиращите, “е приет тихомълком и нарушава крехкото равновесие между духовната и светската власт в общността, като се дава изключителен превес на..

обновено на 13.10.19 в 09:58

Даряват нов кувьоз на карловската болница

Нов кувьоз, купен със средства от събрани пластмасови капачки от бутилки, ще бъде дарен днес на болницата в Карлово. Това е 13-ият поред кувьоз, който даряваме с пари, събрани от пластмаса , уточни Лазар Радков от благотворителната организация "Капачки за бъдеще".  Официалното предаване на животоспасяващата за недоносените..

публикувано на 13.10.19 в 09:32