Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оспорван балотаж Славчо-Зико показва моментна снимка на Галъп

| обновено на 25.09.19 в 11:00

В Пловдив се очертава оспорвана битка между Славчо Атанасов и Здравко Димитров. Това сочат данните от сондаж „лице в лице“ сред пълнолетното население на община Пловдив по актуални обществено-политически теми, проведен сред 800 души между 4 и 11 септември.

Данните са моментна снимка на нагласите към периода на провеждане на изследването и не са прогноза за изборен резултат. Както наскоро беше съобщено, агенцията прави такива независими сондажи в големите градове на страната и ще публикува моментната картина. До края на кампанията резултатите могат да се променят, като основен – и труден за улавяне със социологически методи – фактор могат да бъдат зависимите вотове. 

46% казват, че със сигурност ще гласуват, а още 24% избират опцията „по-скоро ще гласувам“. Това са декларативни отговори, които по правило се различават от очакваното реално гласоподаване.

Сред онези, които се очаква твърдо да гласуват, 30% заявяват подкрепа за Славчо Атанасов, а 26% за Здравко Димитров. За Николай Радев – 19%, за Дани Каназирева – 7%, за Али Байрам – 5%, за Георги Колев – 3%, за Йордан Иванов – 2% , за Николай Бухалов – 2%. Към момента на провеждане на изследването, Йордан Иванов и Али Байрам бяха все още най-обсъжданите имена за кандидати на своите политически сили (затова са и включени в примерния лист с възможни кандидати), като по-късно те бяха променени. 


Разликата между първите двама свидетелства за наистина оспорвана битка без ясен резултат. По традиция, ГЕРБ е формацията, която може да мобилизира и по-сериозната допълнителна подкрепа.

Славчо Атанасов пък, също по традиция, успява да мобилизира подкрепа отвъд патриотичния сектор и това най-ясно личи в хипотетичните балотажи – където при него се фокусира потенциален вот от типа „срещу ГЕРБ“, включително гласове от пространството на левицата и от пространството на традиционната десница.

При хипотетичен балотаж между първите двама, сред обявяващите, че се канят със сигурност да гласуват в местните избори се получава следната картина: 7% твърдят, че при такъв балотаж биха се отказали да гласуват на втори тур, 8% не могат да преценят, 47% назовават Славчо Атанасов, а 38% - Здравко Димитров.


При потенциален балотаж между Николай Радев и Здравко Димитров, Димитров назовават 43% от заявяващите твърдо намерение като цяло за гласуват на тези местни избори, а Радев – 28%. 16% казват, че на такъв втори тур не биха гласували в него, а 13% не могат да формират мнение.


Тестването на опцията Славчо Атанасов срещу Николай Радев показва, че за Атанасов биха гласували 51%, а за Радев – 22%, 17% твърдят , че няма да гласуват на такъв балотаж, а 10% не могат да преценят.


Разбира се, на тази етап тези данни имат преди всичко индикативна функция и не биха могли да играят ролята на прогноза. Също така, социологическите данни няма как да отчетат нивата на зависими и друг тип „технологични“ вотове. 

При избор измежду партии и коалиции, кандидатстващи за общински съвет, твърдо гласуващите на този етап споделят следните нагласи: ГЕРБ – 36%, БСП – 24%, листата около Славчо Атанасов (НФСБ и ВМРО) – 16%, ДПС и Съюза за Пловдив около Дани Каназирева – по 5%, Демократична България, АБВ и ЗС „Александър Стамболийски“ – по 2%, Кауза Пловдив и СДС – по 1%. С по-малки дялове са други формации и опцията „Не подкрепям никого“, които общо събират 2%. 4% още се колебаят.

Сондажът е проведен сред 800 души по метода „лице в лице“ между 4 и 11 септември. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 3 хиляди души. Двустепенна гнездова извадка, отразяваща пълнолетното население на община Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Диспут за развитието на Пловдив в новия мандат по Радио Пловдив

“ “ Развитие на общината през новия мандат” ” е темата на последния предизборен диспут по Радио Пловдив в тази кампания, който се проведе на 24 октомври, четвъртък.  Диспутът може да гледате  на Фейсбук страницата   на Радио Пловдив.  Водещ е Елена Крушкова.

публикувано на 23.10.19 в 10:39

Да изберем хора с морал, сила и характер

Стефи Недевска е кандидат за кмет на район „Западен“ и общински съветник на „Демократична България“. За нея може да гласувате с бюлетина 66 и преференция 106. Тя се кандидатира за първи път за публична длъжност и е една от многото пловдивчани, търсили своята реализация в чужбина.  Стефи Недевска е автор на 4 книги и съорганизатор на..

обновено на 21.10.19 в 15:57

Започва обучението на членовете на СИК за местните избори

Започва обучението на членовете на СИК за местните избори. То ще се провежда от днес до сряда включително в палата № 3 на Международния Панаир, съобщават от общинската администрация. В първия ден ще бъдат обучени членовете на секционните избирателни комисии (СИК) от районите “Западен“ и район „Централен“.  Утре обучението ще продължи в районите..

обновено на 21.10.19 в 15:56

Диспут за финансовата и данъчна политика по Радио Пловдив

“ Финансова и данъчна политика на местната власт”  е темата на поредния предизборен диспут по Радио Пловдив, който се проведе на 17 октомври, четвъртък.  Диспутът с участието на Петя Манева, кандидат за общински съветник от БСП в Пловдив, може да гледате  на Фейсбук страницата на Радио Пловдив.  Водещ е Антония Попова . Още един предизборен..

публикувано на 14.10.19 в 14:54

Алексиев води пред Костов при изборите в "Северен"

Безпокойствата, свързани със зелената система, парковете и междублоковите пространства, чистотата и екологията са сред основните проблеми за жителите на пловдивския район „Северен“. Това сочи проучване на нагласите, извършено от изследователска асоциация „Неохрон“.   Изследването е проведено между 7 и 12 октомври сред 380 пълнолетни жители на..

публикувано на 14.10.19 в 11:23