Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради малката социологичиска извадка от 800 души процентът "грешка" е много голям!

Проучванията за Пловдив са верни и в същото време грешат

И "Галъп" и "Алфа рисърч" обаче показват едно - Здравко Димитров от ГЕРБ има 13% подкрепа

| обновено на 26.09.19 в 17:03

Има и истински, и фалшиви социологически проучвания, коментира в интервю за Радио Пловдив социологът доц. Алексей Пампоров. 

Повод за разговора с него са данните на две социологически проучвания - на "Галъп интернешънъл" и "Алфа рисирч" за нагласите на пловдивчани за вота на 27 октомври. Изследването на "Галъп" дава преднина от близо 4% на кандидата на ОП Славчо Атанасов, докато според данните на "Алфа рисърч" кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров води пред Атанасов със същия процент. 

Според доц. Пампоров данните на "Галъп" изглеждат достоверни, той не се съмнява и в коректността на проучването на"Алфа рисърч", които не са оповестили публично техните резултати. 

И в двете агенции има и един и същи недостатък – извадка от 800 души. С такива малки извадки можем да очакваме големи грешки, обяснява противоречието в резултатите на двете агенции доц. Пампоров. И двете агенции очакват 47 процента изборна активност, те имат еднакъв резултат за Здравко Димитров 26 и 27 процента, но грешката в прогнозата може да е 5 – 6 процента. Това обяснява разминаването в резултата. Галъп неслучайно прави уговорката, че проучването им е моментна снимка, защото грешките в такова проучване може да са много големи. От своя страна "Алфа рисърч" не оповестява публично своите данни.

Алексей Пампоров подчерта, че в този случай винаги едната агенция може да каже, че единият от кандидатите за кмет на Пловдив ще бие, но когато грешката е около 3.5% всъщност не може да се каже кой от двамата кандидати наистина ще спечели.

Социологията у нас се превръща в бизнес, но от агенции, които всъщност не са социологически. Хората не вярват на социолозите обаче, защото имат големи очаквания за точност от тях. Проблемът е, че когато не се отчита и подчертава статистическата грешка, се появява недоверието.

Случва се социолозите да предлагат недостоверни изследвания, но тогава и агенциите им умират  - примерът е МБМД. Ако социолозите не предлагат истината, то те са обречени. Не смятам, че сериозните социологически агенции търсят и разчитат на финансиране от политическите партии, коментира доц.  Алексей Пампоров.

Според него хората трябва да се научат да разпознават фалшивите агенции. Двете агенции "Галъп" и "Алфа рисърч" всъщност казват едно и също за Пловдив – подкрепата за Здравко Димитров е 13 %. Разликата между Здравко Димитров, Славчо Атанасов и дори Николай Радев от БСП е толкова малка от статистическа гледна точка, че никой не може да каже кой от тях тримата е първи, втори или трети в надпреварата за кмет, подчерта социологът.

По-голямата извадка гарантира по-малка грешка в социологията, затова хората трябва да вярват на социологическите проучвания, които са направени с по-големите извадки. При 800 души извадка статистическата грешка може да е много голяма и всъщност истинско проучване на нагласите на пловдивчани за избор на кмет няма, каза в заключение доц. Алексей Пампоров от Института за изследване на обществата и знанието към БАН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Диспут за развитието на Пловдив в новия мандат по Радио Пловдив

“ “ Развитие на общината през новия мандат” ” е темата на последния предизборен диспут по Радио Пловдив в тази кампания, който се проведе на 24 октомври, четвъртък.  Диспутът може да гледате  на Фейсбук страницата   на Радио Пловдив.  Водещ е Елена Крушкова.

публикувано на 23.10.19 в 10:39

Да изберем хора с морал, сила и характер

Стефи Недевска е кандидат за кмет на район „Западен“ и общински съветник на „Демократична България“. За нея може да гласувате с бюлетина 66 и преференция 106. Тя се кандидатира за първи път за публична длъжност и е една от многото пловдивчани, търсили своята реализация в чужбина.  Стефи Недевска е автор на 4 книги и съорганизатор на..

обновено на 21.10.19 в 15:57

Започва обучението на членовете на СИК за местните избори

Започва обучението на членовете на СИК за местните избори. То ще се провежда от днес до сряда включително в палата № 3 на Международния Панаир, съобщават от общинската администрация. В първия ден ще бъдат обучени членовете на секционните избирателни комисии (СИК) от районите “Западен“ и район „Централен“.  Утре обучението ще продължи в районите..

обновено на 21.10.19 в 15:56

Диспут за финансовата и данъчна политика по Радио Пловдив

“ Финансова и данъчна политика на местната власт”  е темата на поредния предизборен диспут по Радио Пловдив, който се проведе на 17 октомври, четвъртък.  Диспутът с участието на Петя Манева, кандидат за общински съветник от БСП в Пловдив, може да гледате  на Фейсбук страницата на Радио Пловдив.  Водещ е Антония Попова . Още един предизборен..

публикувано на 14.10.19 в 14:54

Алексиев води пред Костов при изборите в "Северен"

Безпокойствата, свързани със зелената система, парковете и междублоковите пространства, чистотата и екологията са сред основните проблеми за жителите на пловдивския район „Северен“. Това сочи проучване на нагласите, извършено от изследователска асоциация „Неохрон“.   Изследването е проведено между 7 и 12 октомври сред 380 пълнолетни жители на..

публикувано на 14.10.19 в 11:23