Предлагат се два варианта за увеличение на заплатите до 950 лева

Още 7 медсестри подадоха оставки в карловската болница

Казусът ще бъде решен на нова среща в Община Карлово в сряда

| обновено на 30.09.19 в 15:57

Колективна оставка подадоха тази сутрин и 7 сестри от вътрешното отделение на Карловската болница. Така те се присъединяват към колегите си от детското отделение – 6 сестри и трима лекари, които от 13 септември са с предизвестия за напускане, заради ниските възнаграждения в здравното заведение. 

Категорични сме, че основната ни заплата трябва да стане 950 лева, казват медицинските сестри, връчили днес предизвеститята си за напускане. Една от тях е Силвия Стайкова, която поясни, че в момента получават между 720 и 750 лева и от 7 години не им е изплащано допълнително материално стимулиране.

След днешната среща има напредък, но решението ще бъде взето в сряда на нова среща. Ръководството на болницата обеща че ще бъдат вдигнати заплатите, като сме кагорични, че няма да се откажем от искането за увеличение от 950 лева, каза за Радио Пловдив Силвия Стайкова.

Тя поясни, че ще бъде разгледано щатното разписание.

  В момента някои от сестрите работят много часове извънредно поради липса на персонал и получават големи суми като извънреден труд. Идеята е парите от свободните щатове да бъдат дадени като увеличение на основната заплата на всички.

По повод обещанието от миналата седмица на директора на болницата д-р Христо Пелев, че от 1-ви октомври ще бъдат увеличени основните заплати със 100 лева, а и при интензивна работа ще има и допълнително материално стимулиране, като се очаква през декември възнагражденията да станат 952 лева, сестрите в оставка заявиха: "Парите ни са крайно мизерни и недостатъчни". 
Д-р Пелев коментира за Радио Пловдив, че на днешната среща са разгледани два варианта, за увеличение на заплатите. 

Първият е сестрите да получат 800-850 лева, а старшите сестри 900 лева и от заработката за октомври да се дават ДМС за да се стигне сумата от споразумението с КТД. Вторият вариант е 950 лева за всички без да има ДМС-та и оптимизация на извънредния труд. Решението ще бъде взето обаче на следващата среща в общината. Сестрите няма да подават оставки, обясни управителят на болницата.

По думите му болницата има печалба в размер на 40 хиляди лева, но през септември няма голяма заработка

Обещаните пари могат да бъдат осигурени до края на годината, защото предстои приемането на бюджета на НЗОК и договоряне за нов НРД. Дали през новата година ще има увеличение на заплатите зависи от новия бюджет.

Своите оставки подготвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово. Припомням, че в събота в подбалканския град се състоя протест за достойни възнаграждения и нормални условия на труд, организиран от Асоциацията на българските медицински сестри, като в него се включиха сестри от Кърджали, София, Пазарджик и Пловдив. 

Галерия

Още от категорията

Студентите са готови на протести, заради лоши условия в общежитията

Пловдивските студенти са готови на протест, ако исканията им за по-добра среда в общежитията не бъдат чути. Това заявиха от Студентския съвет на ПУ "Паисий Хилендарски". Те организираха среща, на която бяха оповестени най-спешните проблеми в студентските общежития "Марица" и "Чайка". Те се стопанисват от организацията "Студентски общежития и..

публикувано на 23.10.19 в 16:54

Изправят петима пред съда за трафик на мигранти

Специализираната прокуратура обвини 5-ма души за трафик на  мигранти от Турция през България към Сърбия и Западна Европа. Те са задържани преди седмица  в Пловдив и София като са направени обиски в  пет недвижими имота в София и един в Пловдив, както и в леки автомобили,  ползвани за организирането на трафика.  Иззети са голям брой мобилни..

публикувано на 23.10.19 в 16:02

Неонатологията на УМБАЛ "Пловдив" получи модерен кувьоз

Кувьоз от висок клас получи Отделението по неонатология на УМБАЛ "Пловдив" от дарителската кампания на Фондация "Нашите недоносени деца" и Асоциация на банките в България. По думите на началника на отделението д-р Диана Аргирова кувьозът ще отговори на нуждите на най-малките пациенти.  „Кувьозите са ежедневно необходими, защото имитират..

публикувано на 23.10.19 в 13:46

Тодор Попов и Иван Панайотов отиват на балотаж в Пазарджик

Кметската надпревара в община Пазарджик ще се реши на балотажа на 3-ти ноември, според социологическо проучване на агенция "Медиана". Изследването е реализирано със собствени средства. Проведено е на терен 17 – 22 октомври  2019 г.  с 462 човека 18+ години, жители на община Пазарджик и е представително за общината.  Според социолозите..

публикувано на 23.10.19 в 13:24

Нов закрит басейн ще строят в Пловдив

Първа копка на 50 метров закрит плувен басейн ще направи кметът Иван Тотев в петък сутринта. Той ще се изгради до сега съществуващия басейн „Младост“ изцяло с общинско финансиране.  Договорът е за 2 години и за 12 милиона лева , съобщи в аванс Тотев. По думите му: „Ще има един комплекс от 50 метров басейн със седящи места, малък басейн, който е..

публикувано на 23.10.19 в 12:48