Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат се два варианта за увеличение на заплатите до 950 лева

Още 7 медсестри подадоха оставки в карловската болница

Казусът ще бъде решен на нова среща в Община Карлово в сряда

| обновено на 30.09.19 в 15:57

Колективна оставка подадоха тази сутрин и 7 сестри от вътрешното отделение на Карловската болница. Така те се присъединяват към колегите си от детското отделение – 6 сестри и трима лекари, които от 13 септември са с предизвестия за напускане, заради ниските възнаграждения в здравното заведение. 

Категорични сме, че основната ни заплата трябва да стане 950 лева, казват медицинските сестри, връчили днес предизвеститята си за напускане. Една от тях е Силвия Стайкова, която поясни, че в момента получават между 720 и 750 лева и от 7 години не им е изплащано допълнително материално стимулиране.

След днешната среща има напредък, но решението ще бъде взето в сряда на нова среща. Ръководството на болницата обеща че ще бъдат вдигнати заплатите, като сме кагорични, че няма да се откажем от искането за увеличение от 950 лева, каза за Радио Пловдив Силвия Стайкова.

Тя поясни, че ще бъде разгледано щатното разписание.

  В момента някои от сестрите работят много часове извънредно поради липса на персонал и получават големи суми като извънреден труд. Идеята е парите от свободните щатове да бъдат дадени като увеличение на основната заплата на всички.

По повод обещанието от миналата седмица на директора на болницата д-р Христо Пелев, че от 1-ви октомври ще бъдат увеличени основните заплати със 100 лева, а и при интензивна работа ще има и допълнително материално стимулиране, като се очаква през декември възнагражденията да станат 952 лева, сестрите в оставка заявиха: "Парите ни са крайно мизерни и недостатъчни". 
Д-р Пелев коментира за Радио Пловдив, че на днешната среща са разгледани два варианта, за увеличение на заплатите. 

Първият е сестрите да получат 800-850 лева, а старшите сестри 900 лева и от заработката за октомври да се дават ДМС за да се стигне сумата от споразумението с КТД. Вторият вариант е 950 лева за всички без да има ДМС-та и оптимизация на извънредния труд. Решението ще бъде взето обаче на следващата среща в общината. Сестрите няма да подават оставки, обясни управителят на болницата.

По думите му болницата има печалба в размер на 40 хиляди лева, но през септември няма голяма заработка

Обещаните пари могат да бъдат осигурени до края на годината, защото предстои приемането на бюджета на НЗОК и договоряне за нов НРД. Дали през новата година ще има увеличение на заплатите зависи от новия бюджет.

Своите оставки подготвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово. Припомням, че в събота в подбалканския град се състоя протест за достойни възнаграждения и нормални условия на труд, организиран от Асоциацията на българските медицински сестри, като в него се включиха сестри от Кърджали, София, Пазарджик и Пловдив. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58