Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в магазина за масла на бул. "Дунав" "разкри" измамна схема

Десетки роми и агент на ДАНС в схема за източване на офшорки

Престъпната група се е занимавала и с отвличания, и рекет

| обновено на 30.09.19 в 15:59

Разбита е престъпна група за източване на големи суми пари от офшорки посредством регистриране на фирми на подставени лица – роми от пловдивска област и от цялата страна.

Основен двигател на схемата е софийско дружество с предмет на дейност регистрация на фирми – съобщи шефът на Окръжната прокуратура в Пловдив Румен Попов. По заръка на клиенти от чужбина служителите на столичната кантора "Кепитал консултинг" регистрирали фирми на името на роми, след което ги вливали в офшорни зони като Мавриций и Панама и така парите вече ставало възможно да бъдат теглени от сметките. 

За участието си в схемата ромите получавали по 100 лева на ръка. Досега са установени поне 60 роми от пловдивска област и поне още толкова от други части на страната, които са формални собственици на такива фирми. Така ставало изпирането на огромни суми пари, давани от хора в чужбина. Ромите били набирани от така наречените „дилъри“, които получавали своята комисионна за участието си в схемата.

До престъпната организация прокурори и следователи стигат след извършения в Пловдив палеж на магазин за моторни масла на бул. „Дунав“ на 19 септември. След палежа собственикът Костадин Танев получил заплахи срещу него и семейството му, за да възстанови сумата на кантората в размер на 39 000 евро. Оказва се, че Танев и негов познат от ромски произход, формален собственик на такава фирма, успели да изтеглят парите от фирмената сметка. Така те „ощипали“ столичната кантора, която е организатор на схемата.

До Танев пък служителите на кантората стигат, след като отвличат възрастната майка на друг ром, притежател на такава фирма. След като й нанасят побой, синът на старицата им издава името на рома, с когото Танев успял да дръпне парите.

В схемата е замесен и служителят на ДАНС Борис Евтимов, който правел проучване на ромите за семейното положение, за имотното им състояние и за тяхното евентуално криминално или съдебно минало. Информацията се давала на служителите на столичната кантора.

При претърсването на столичното дружество служители успели да унищожат известна част документи и флашки с информация. В офиса са открити 3 печата – на „А1“, ЧЕЗ и Комисията за финансов надзор.

До момента са повдигнати обвинение на петима души – на управителя и собственик на кантората Стоян Тонев, на служителя на ДАНС, на един от дилърите на роми, на един охранител от дружеството и на още един негов служител, замесен в схемата. Управителят, силовакът и служителят са с обвинение и за отвличането на възрастната жена от Войводиново.

Всички те са с мярка „задържане под стража“, като само на служителя е наложена парична гаранция и забрана да напуска страната. 7 души, участници в схемата, са обявени за национално издирване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39