Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигурен балотаж в Пловдив с 2% разлика между Зико и Славчо

| обновено на 02.10.19 в 16:05

Повече от половината жители на Пловдив ще гласуват на предстоящите местни избори на 27 октомври. Това става ясно от експресно проучване на „Маркет ЛИНКС” по поръчка на bTV, проведено сред 542 лица над 18 г., в периода 21 – 24 септември по метода на прякото-лично интервю в Пловдив. 

Социологическото проучване показва, че най-голяма подкрепа за кмет на Пловдив получава Здравко Димитров от ГЕРБ – 21%. На второ място с 19% е Славчо Атанасов от ВМРО. В тройката е и независимият кандидат Дани Каназирева, издигната от „Съюз за Пловдив” с 11%. Около 8% подкрепа получават Николай Радев от БСП, а кандидатите на „Демократична България” Атанас Костов и на Любомира Ганчева от АБВ – по 2%.

Управляващата партия печели и най-много общински съветници в Пловдив. Според допитването 30% от анкетираните подкрепят ГЕРБ, което им осигурява мнозинство. За общински съветници от ВМРО и БСП биха гласували съответно 8 и 22% от пловдивчани. 

Представители в местния парламент ще има още "Съюз за Пловдив" с 11% подкрепа и Демократична България.

Изследването няма претенция за прогноза, коментира пред Радио Пловдив изследователят в "Маркет линкс" Христина Тодорова. Тя подчерта, че важен момент в проучването е, че 55 на сто от анкетираните заявяват, че ще гласуват на местния вот. На практика данните повтарят избирателната активност в града преди четири години. 

Тя подчерта, че пловдивчани са в особена ситуация, заради отказа на настоящия кмет Иван Тотев да се бори за трети мандат и необходимостта да избират друг. Това от една страна се свързва с промяна, но от друга  стои нагласата да  се запазят постиженията и инерцията в развитието на града в двата мандата на Тотев. 

Здравко Димитров влиза от една по- отдалечена позиция в изборите. Той беше областен управител и неговите отговорности са били доста по- различни. Той стои и по- дистанцирано от политическите проблеми на ГЕРБ. Димитров е разпознаваем и към момента се ползва с приличен рейтинг.  Макар и с минимална преднина той за момента води пред кандидата на НФСБ и ВМРО Славчо Атанасов с 2 процента. Така Тодорова коментира дали върху избирателите са се отразили вътрешните противоречия в ГЕРБ при номинирането на Димитров за кандидат - кмет.

Прогнозата е, че Пловдив ще избере новия си кмет на балотаж между Здравко Димитров и Славчо Атанасов. 

Нормално е при всяко малко изследване да се уголемява грешката, защото извадката е малка. Но това не означава, че изследването не задава вярната посока за изборите, каза още социологът по повод споровете в гилдията, че "малките" изследвания дават големи грешки. Тенденциите са ясни, но  резултатите могат да се променят, защото до края на предизборната кампания има повече от 20 дни. Това е достатъчен период от време, за да променят пловдивчани мнението си за кого ще гласуват, както и колебаещите се да вземат своето решение кого да подкрепят.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Диспут за развитието на Пловдив в новия мандат по Радио Пловдив

“ “ Развитие на общината през новия мандат” ” е темата на последния предизборен диспут по Радио Пловдив в тази кампания, който се проведе на 24 октомври, четвъртък.  Диспутът може да гледате  на Фейсбук страницата   на Радио Пловдив.  Водещ е Елена Крушкова.

публикувано на 23.10.19 в 10:39

Да изберем хора с морал, сила и характер

Стефи Недевска е кандидат за кмет на район „Западен“ и общински съветник на „Демократична България“. За нея може да гласувате с бюлетина 66 и преференция 106. Тя се кандидатира за първи път за публична длъжност и е една от многото пловдивчани, търсили своята реализация в чужбина.  Стефи Недевска е автор на 4 книги и съорганизатор на..

обновено на 21.10.19 в 15:57

Започва обучението на членовете на СИК за местните избори

Започва обучението на членовете на СИК за местните избори. То ще се провежда от днес до сряда включително в палата № 3 на Международния Панаир, съобщават от общинската администрация. В първия ден ще бъдат обучени членовете на секционните избирателни комисии (СИК) от районите “Западен“ и район „Централен“.  Утре обучението ще продължи в районите..

обновено на 21.10.19 в 15:56

Диспут за финансовата и данъчна политика по Радио Пловдив

“ Финансова и данъчна политика на местната власт”  е темата на поредния предизборен диспут по Радио Пловдив, който се проведе на 17 октомври, четвъртък.  Диспутът с участието на Петя Манева, кандидат за общински съветник от БСП в Пловдив, може да гледате  на Фейсбук страницата на Радио Пловдив.  Водещ е Антония Попова . Още един предизборен..

публикувано на 14.10.19 в 14:54

Алексиев води пред Костов при изборите в "Северен"

Безпокойствата, свързани със зелената система, парковете и междублоковите пространства, чистотата и екологията са сред основните проблеми за жителите на пловдивския район „Северен“. Това сочи проучване на нагласите, извършено от изследователска асоциация „Неохрон“.   Изследването е проведено между 7 и 12 октомври сред 380 пълнолетни жители на..

публикувано на 14.10.19 в 11:23