Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люта битка до последно за новата галерия на "Гладстон" 32

Пловдивският ОбС отхвърли внесеното в началото на последното му заседание предложение за оттегляне от дневния ред на решението за предоставяне на новопостроената сграда на ул „Гладстон“32 на ДХГ – Пловдив за управление и стопанисване 

Против решението се обяви дружеството на Пловдивските художници с аргумент, че общината нарушава сключения с тях меморандум за съвместна работа  и безвъзмездното предоставяне на залата на Дружеството. 

Председателят на ОбС Савина Петкова информира съветниците за внесеното в Районен съд Пловдив искане от художниците Общината да бъде осъдена за това, че нарушава подписано и утвърдено и от общинския съвет споразумение.

Преди това Петкова се обърна към присъстващите в залата с думите  „преди четири години ми дадохте аванс, когато ме избрахте да председател на ОбС."  

Тя благодари на колегите си за доверието и им пожела пътят след приключването на съвместната им работа да се окаже към врата за бъдещите успехи и работа в името на Пловдив. 

На последното си заседание Пловдивските общински съветници  дискутират Общинската образователна програма за периода 2020-2022 г. 

Тя е разработена в отговор на необходимостта от промяна  и реформи в образованието и е резултат от състоянието, потребностите и очакванията за дългосрочното икономическо развитие на града и региона. 

В документа са залегнали  осем подпрограми, сред които  подобряване на съществуващата материална база на учебните заведения, разширяване на програма „Монтесори“, иновативни учители, кариерно ориентиране, повишаване на дигиталните компетентности.  Предвидените за целта средства са 4 380 000.

Утвърждаването на план за противодействие на тероризма на територията на община Пловдив и предоставянето на средства в размер на 8 000 лв. за реновиране на сграфитото на  Георги Божилов – Слона на калкана на къща – паметник на културата на ул „Съборна“ в Стария град са други теми в дневния ред на заседанието на градските старейшини.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Обявяват допълнителни места в ДГ "Каменица" в Пловдив

Допълнителни места са обявени за детска градина "Каменица", съобщават от община Пловдив.  В централната сграда е добавена една нова първа възрастова група за родените през 2021 година деца, които следва да постъпят в детската градина през новата 2024/2025 учебна година. На втория адрес на детското заведение на  ул. „Лъджене“ №13 за предстоящата..

публикувано на 25.04.24 в 09:31

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26