Прокуратурата разследва автошколите, обучавали шофьори "на книга"


Пловдивски автошколи са водили курсисти на теоретично обучение без те реално да са присъствали на него. Това е установила полицията при проверка на около 20 центъра за автообучение в града.  Установено е, че някои от курсистите, записани за автошкола, реално са били в чужбина, докато трае обучението им.

Пред Радио Пловдив инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ Пътна Полиция съобщи, че материалите от проверката на няколко автошколи са предадени на прокуратурата. Наред с тези нарушения са открити и други. Сред тях - липсата на касов апарат. 

На практика процесът на обучение не се е провеждал по правилата, обобщи Гиргинов, според когото така се създават предпоставки за неподготвени шофьори и оттам – за пътни произшествия. Проверките продължават и ще обхванат всички над 60 автошколи в Пловдив.

Днес като превенция на катастрофите и повишаване знанията за пътна безопасност сред най-малките за първи път в града  се проведе образователния концерт  „Детска усмивка“. В него участваха 450 деца от десет детски градини. В зала „България“ на пловдивския Панаир децата слушаха и разучаваха пътните правила с помощта на специално композирани детски песнички на същата тема. От Червения кръст и Ротари клуб Пловдив, инициатори на събитието вярват, че то ще помогне за отговорно поведение на децата и на пътя, и в леките коли.

По данни на КАТ, от началото на годината до 18 септември в Пловдивска област са регистрирани 602 катастрофи с 47 загинали и 786 ранени. От тях в 99 са участвали 109 деца и младежи до 18 години. Загинало е едно дете, а 106 са ранени. Две деца са предизвикали катастрофи без да са пострадали. Най-често децата участват като пешеходци в пътно-транспортни произшествия, слизайки рязко на пътя, или като пътници без да бъдат обезопасени с колани или поставени в авто-столчета. 

Репортаж от обучителния концерт може да чуете в аудио-файла.  

Инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ на среща с деца от пловдивски детски градини

Галерия

Още от категорията

Полицията затяга обръча около "джигитите" в Пловдив

95 нарушители на Закона за движение по пътищата са санкционирани в рамките на 12- часова полицейска акция в Пловдив.  Проверени са  275 души и 165 автомобила. Съставени са 55 акта и 40 глоби с фиш. Заловени са двама неправоспособни шофьори, а други четирима са били с отнети книжки, заради неплатени глоби. 12 са наказани за използване на мобилни..

публикувано на 18.10.19 в 16:40

Откриха семейство, изгубило се край смолянските водопади

Планински спасители, полицаи и пожарникари са издирвали снощи семейство с четири деца в района на „Каньона на водопадите“ край Смолян. Те били на разходка, но се разделили и се изгубили.  Сигналът за помощ е подала жената, която останала с трите деца, а съпругът и бил с другото дете.  Само половин час след подадения сигнал спасителите и полицията са..

публикувано на 18.10.19 в 15:11

Валидираха пощенска картичка за Цариградския мирен договор

Илюстрована пощенска карта „140 години от подписването на Цариградския мирен договор“ бе валидирана в Пловдив в рамките на Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“.  В церемонията се включиха почетният председател на Съюза на българските филателисти Симеон Сакскобургготски и Никита Лобанов-Ростовский, внук на княз Алексей..

публикувано на 18.10.19 в 14:36

Потока посиня от отпадъците на винарска изба в Съединение

Отпадни води от винарска изба в Съединение са причинили замърсяване на река Потока край града. За инцидента е сигнализирал собственик на рибарник в района на село Костиево, който описал, че водата е с неприятен мирис и тъмносин цвят. Проверката на РИОСВ показала, че две съоръжения на винарската изба - за битово-фекални и за отпадъчни..

публикувано на 18.10.19 в 14:15

Арестуваха младежи, пребили кондуктор от градския транспорт

Кондуктор от градския транспорт в Пловдив е пребит от двама пътници. Сигналът за посегателството над 55-годишния мъж е подаден малко преди 20 часа снощи.  Двамата хулигани са задържани на спирка на бул. Шести септември. Единият от тях е 16-годишно момче, а другият 27-годишен криминално проявен мъж.  Двамата са отведени за срок до 24 часа във..

публикувано на 18.10.19 в 13:31