Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценен надпис откриха на Римския форум в Пловдив

Изключително ценен надпис от края на ІІ век след Христа е намерен на Римския форум в Пловдив. 

Надписът е на мраморна плоча, от която са запазени само 8 реда. Представлява краят на императорско писмо до града, но липсва началната му част, обясни пред Радио Пловдив епиграфът Николай Шаранков, като подчерта, че такъв документ се среща изключително рядко.

Според надписа, Филипопол е подкрепил един от кандидатите за император и след като конкурентът му спечелил, трябвало да изкупи вината си чрез глоба. Липсва името на императора, но по формата на буквите и съдържанието предполагам, че става дума за Септимий Север, от 90-те години на ІІ век, поясни епиграфът.

Надписът гласи, че глобата за Филипопол да бъде изплатена от един от видните му граждани, който и преди е поемал разноски на града. Името липсва, но може би ще бъдат открити други фрагменти, от които да стане ясно името на благодетеля. 

Не е ясно и колко е стойността на глобата, но по паралели с други надписи – като този в Никополис ад Иструм, там става дума за платени 700 000 сестерции, допълни Шаранков. 

Надписът е открит от археологическия екип на Мая Мартинова и Биляна Груева по време на разкопките в северната част на Форума. 

Мая Мартинова каза, че теренът е от част от портика, или пешеходната зона на форума на Филипопол. 

В момента ние проучваме това амбулацио, което е пред обществена сграда, за която все още не може да се каже категорично какъв характер има. Очевидно е, че тя има репрезентативен статус, тук са открити над 20 епиграфски паметника, както и редица други ценни находки и части от статуи. Точно тук е намерен и афишът за гладиаторските битки. 

Този надпис сега е важен, защото е писаната история на античния град и всеки един щрих има високо значение. Има голяма вероятност да открием и нови надписи, заяви още Мартинова. Тя обеща да се разработят проект за експониране на всички надписи, но най-вероятно те ще бъдат представени ин ситу.

Римският надпис


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пророчеството на Звездата" ще има премиера в Пловдив

В Световния ден на книгата и авторското право говорим за ново издание, с автор от Пловдив: „ Пророчеството за Звездата “ -  на  Силвия Павлова . Тази книга разказва за най-новите археологически  и исторически доказателства за Исус Христос, за последната седмица от живота на Спасителя. Авторката ще представи премиерно книгата тази сряда, на 24 април,..

публикувано на 23.04.24 в 08:50

Скулптури и фотографии на Христо Генев в галерия „Капана“

Изложбата „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ на известния художник Христо Генев ще бъде представена в галерия „Капана“ в Пловдив (бившия Детмаг на ул. „Райко Даскалов“ №29). Експозицията включва 22 пластики от дърво и метал, както и над 40 авторски черно-бели фотографии, вдъхновени от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне..

публикувано на 23.04.24 в 07:17

На 23 април светът отдава почит на книгите и техните автори

23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Празнува се за първи път през 1995 година по решение на ЮНЕСКО. Посветен е на всички четящи и се прави с цел да насърчава четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. Датата 23 април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес...

обновено на 23.04.24 в 06:57

Представят книга за криминалните престъпления преди 10.XI.1989 г.

В зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив довечера ще бъде представена книгата на Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.  Документалната творба изследва криминалните престъпления преди 10 ноември 1989 г. В нея авторът историк разобличава мита – цитирам: „че през..

обновено на 23.04.24 в 06:57

В Пазарджик показват как се изписват великденски яйца с писалка и восък

Великденска работилница за писани яйца отваря врати от 23 до 26 април в етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Специалистите от етнографския отдел ще запознаят желаещите с традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в Ракитово, Велинград и Белово. Изписването на великденски..

обновено на 23.04.24 в 06:56