Протестът успя, сестрите от Карлово ще получат 950 лв. основна заплата

Според директора на болницата Христо Пелев решението не е добро и вещае нови кризи

Медицинските сестри от болницата в Карлово постигнаха споразумение с ръководството за основна заплата от 950 лева. 

Тази договореност идва близо месец след началото на недоволството на сестрите, които сега получават между 720 и 750 лева на месец и от 7 години нямат ДМС от клинични пътеки. 

Напрежението ескалира след подадени оставки в две отделения, протестен митинг и последвала среща на директора Христо Пелев със здравния министър Кирил Ананиев. На нея директорът предложи два варианта за решаване на проблема, а срокът към сестрите да решат кой да приемат изтече.

На срещата днес директорът е поел ангажимент до края на седмицата да се подготвят новите договори. Ангажиментът за този размер на заплатите е при изпълнение на проходите на болницата. Ако това на стане, те няма да се изплащат в пълен размер.

 „Докато не стане това няма да оттеглим оставките си, въпреки че сме доволни от постигната договореност“, каза Силвия Стайкова - една от седемте сестри на Вътрешно отделение, които депозираха предизвестия за напускане в края на миналия месец. 

Преди тях оставки подадоха всички шест сестри от Детското отделение, подкрепени и от трима лекари, с което се създаде риск от затваряне на отделението след 13 октомври, когато изтича едномесечното им предизвестие.

Според директора на лечебното заведение д-р Христо Пелев решението за равно заплащане на всички сестри не е добро, защото не отчита разликите в положения труд и заработени приходи. На въпрос откъде ще дойдат парите за обещаното увеличение той отговори, че ще разсрочи заем към общината в размер на 60 000 лева.

 "Това поискаха, това направих. От утре подписваме новите договори с тримесечен срок, до края на декември. А след това като пропаднем, пропадаме всички".

"Пропадането" означава дефицит при неизпълнение на приходите на болницата, уточни директорът.

По думите му не и изключено новата ситуация да доведе и до напрежение сред лекарите, някои от които ще получават само с 50 лева по- малко от медицинските сестри. Предстои още едно увеличаване на разходите от началото на годината, когато заради ръста на МРЗ ще скочат парите на санитарите и те дори ще изпреварят шофьорските, които също ще трябва да се увеличат.