Приказка на Родари оживява на сцената на Пловдивската опера

Приказката на Джани Родари „Свирачът и автомобилите“ ще оживее на сцената на Пловдивската опера като Музикален театър - балет за деца. Композитор е Петър Керкелов.

Той е пловдивчанин, след АМТИИ, завършва магистратура в Кралската консерватория в Хага / Холандия/, след това докторантура по етномузикология в БАН. Неговата музика звучи  освен в България и в  Холандия, Германия, Австрия и САЩ, носител е на международни отличия, между които се откроява това на Международната трибуна на композиторите.

„Свирачът и автомобилите“ е първия му оперен проект. Премиерата е на 26 октомври. От екипа на оперния спектакъл обещават на сцената да има ръмжащи автомобили, балони и птици, угрижени кметове и вълшебни свирачи, караници  между пешеходци и автомобили, въздушни мечти, смях и нежност...

Повече чуйте в интервюто на Галя Митева с Петър Керкелов.


Още от категорията

Започва симфоничният сезон на Пловдивската опера

Днес се открива симфоничният сезон на Пловдивската опера. Солист на концерта в Градския дом на културата е клавирният виртуоз Георги Черкин.  В програмата са включени Ранният концерт на Григ и Симфония № 6 „Патетична“ на Чайковски.  Диригент е Диан Чобанов. 

обновено на 23.10.19 в 11:24

Великите европейци - Хюго де Фриз

В края на 19, началото на 20 век, холандският ботаник Хюго де Фриз постави основите за развитие на съвременната генетика. Изследванията и идеите му за наследствеността, теорията на еволюцията, мутациите и видообразуването отвориха нови хоризонти пред цялото човечество, дадоха му възможност да опознае и света наоколо, и тайнствените глъбини в..

публикувано на 23.10.19 в 10:30

Започва Международният форум „Е. Т. А. Хофман в България“

Международен научен интердисциплинарен форум  „Е. Т. А. Хофман в България“ започва от днес и ще продължи до 25 октомври в Пловдив.  Той е организиран от Катедра по история на литературата и сравнително литературознание в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Форумът е по повод на 200-годишнината на новелата „Малкият Цахес, наречен..

публикувано на 23.10.19 в 06:35

За български евреи разказва филмът "Следващото поколение"

Световна премиера на пълнометражния документален филм „Следващото поколение“  ще се състои в „Лъки -  Дом на киното“, Пловдив.  Лентата, създадена по идея на Яков Джераси, Цафрир Кохановски и Димитър Гочев,  е заснета в Израел и в България. Героите в документалния проект са наследници на български евреи, спасени по време на Втората световна..

публикувано на 23.10.19 в 06:27

"Обичайните заподозрени" насърчават детското четене

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ застават зад инициативата  за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя...".  Популярните музиканти  ще свирят за учениците в двора на СУ „Христо Г.Данов“ ул.  „Ален мак“ №1.  По време на концерта  музикантите  ще разкажат на  малките зрители за своята любима детска книга  и..

публикувано на 23.10.19 в 06:20