Три пъти трябва да се увеличат парите за извънболнична помощ

С 25 милиона лева да се увеличи бюджета за първична извънболнична медицинска помощ за 2020 г. Това предлагат от Националното сдружение на обощопрактикуващите лекари. Джипитата искат през следващата година да не се позволи прехвърляне на средства от бюджета за ПИМП в други пера. Ще се подобри ли обслужването на пациентите, ако допълнителните средства бъдат отпуснати?

Необходимо е много по-голямо увеличение на средтвата за първична извънболнична медицинска помощ. Но това е някаква малка стъпка напред. В цяла Европа се отделят между 15 и 20 % от общата сума за здравеопазване за първична извънболнична помощ. При нас този процент е едва 5,2. С всяка изминала година парите за първична здравна помощ намаляват. С всяка изминала година се намалява възможността да направим по-добра профилактика, да спрем болестите по-ранен стадий, да предотвратим много страдания на нашите пациенти. Резултатът е, че и 2000 болници да построим, пак няма да ни стигнат.

Средствата за първична извънболнична медицинска помощ трябва да се увеличат три пъти, а не едва с 25 милиона лева, коментира още доктор Георги Цигаровски, заместник-председател на Лекарския съюз в Пловдив, който отговаря за доболничната помощ.

Цялото интервю с доктор Георги Цигаровски можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Моделът на здравеопазване да се разруши и да се изгради нов!

Увеличението с 390 млн. лева на бюджета на НЗОК за 2020 година  е рутинно увеличение на база на увеличените здравно осигурителни вноски, които се внасят в касата.  Целево увеличение на бюджета няма. Това заяви пред Радио Пловдив  проф. Григор Димитров , главен директор "Осигурителни отношения" в Българската стопанска камара и член на..

публикувано на 23.10.19 в 17:29

За неизпълнени ангажименти да има финансови санкции

Новината беше очаквана. Виждаме, че Правителството се е готвило за отмяна на това решение, което ни въведе механизма за сътрудничество. Още през септември МС прие едно постановление, което мина по-незабелязано, защото  в неговите преходни и заключителни разпоредби пишеше, че то влиза в сила, когато бъде отменен мониторингът за България. Това..

публикувано на 23.10.19 в 10:52

В доклада на ЕК има липса на становище и измиване на ръце

Аз лично последните седмици очаквах точно такова становище. Де факто това е липса на становище. Така председателят на Инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков коментира съдържанието на приетия днес доклад от ЕК за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с..

публикувано на 22.10.19 в 17:23

България без мониторинг от ЕК, а "румънският модел" се провали

България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките препоръки от миналата година, а напредъкът е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга. Това стана ясно от приетия от  Европейската комисия  доклад за действията на страната ни за изпълнение на ангажиментите, свързани със съдебната реформа ,..

публикувано на 22.10.19 в 16:28

На контролиран вот се поддават необразованите

81 процента не биха гласували по принуда, 11 на сто признават, че биха продали вота си, а 8 процента отговарят с „не знам“ – това показва проучване на агенция „Галъп интернешънъл“.  Това сочат данни от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за..

публикувано на 22.10.19 в 15:53