НБ "Ив.Вазов" празнува 140 години от основаването си


140-годишнината на Народна библиотека "Иван Вазов", която се отбелязва през цялата година, ще има своята кулминация на 15 октомври. Тогава ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината. 

 В  кръгла  маса  "140 години Пловдивска библиотека" ще участват  само пловдивчани. Между тях са проф. Кирил Топалов, посланик във Ватикана и Атина, доц. Михаил Грудев от Държавна агенция "Архиви", проф. Мария Шнитер и гл.ас.Младен Влашки от ПУ. Водещ ще бъде Георги Ангелов от БНТ /водещ на История.БГ/. На кръглата маса ще  се изнесат интересни и непознати досега факти от историята на библиотеката, ще се представят и постижения  от  настоящето време, между които особено важно от дигитализацията на библиотеката е технологията за търсене на съдържание, което е разположено в милиони страници.  И сега в интернет може да се намери всякаква информация, но тя невинаги  е точна, затова служителите от библиотеката са постигнали експертност и коректност, казва директорът на библиотеката Димитър Минев.  Той добавя, че това изключително постижение включва и търсене преди правописната реформа. 

Под колонадите пред библиотеката на два бели рояла ще има клавирни изпълнения, а след това своя дебют ще направи рок бандата "Сигнатура", която е съставена от служители на билиотеката - трима мъже и една жена. 

Народна библиотека "Иван Вазов" не прави разлика между своите читатели, те сега са около 10 хиляди, имаме програми за всяка възраст, от най-малките в проекта "Бебеланадия" до най-възрастните, дай Боже, да са над 100 години, каза още Минев и подчерта, че в подготовката на празника е включен целия екип на билиотеката, в който има много млади, мотивирани и креативни хора. 

Пловдивската библиотека е основана през януари 1879 година, само 10 години след Академията на науките и само месец след Националната библиотека в София. И от създаването си до днес, тя е депозитна билиотека. В момента съхранява над 2 милиона библиотечни единици. Това е  два пъти и половина повече от всяка друга регионална библиотека в страната. И това я прави национален архивен фонд. Създадена е като Национална билиотека в Източна Румелия, а сега, в 140-годишнина е в Европейската столица на културата. 

Директорът на библиотеката припомни един интересен факт:  Гаврил Кръстевич предлага да се създаде орган за печата, за свободата на словото, и то във васалната на султана тогава Източна Румелия, а не в свободното Княжество. Но депутатите се изпокарват и този закон не се приема. Но остава книжния депозит, като е гласувана глоба от 200 гроша за всяка печатница, която не осигури книги за библиотеката. 

Ден преди тези събития,  на 14 октомври, ще бъдат открити две изложби. Едната е за албума "Пловдив през обектива на първите фотографи" с предговор от Иво Хаджимишев. Тези 15 фотографи отразяват съществена част от  живота на възрожденския Пловдив от 1960 до 1920г. Тази изложба ще бъде пътуваща.

Другата изложба е посветена на дейността на библиотеката и обхваща всички периоди от 140-годишната  библиотечна история.


Още от категорията

Започва симфоничният сезон на Пловдивската опера

Днес се открива симфоничният сезон на Пловдивската опера. Солист на концерта в Градския дом на културата е клавирният виртуоз Георги Черкин.  В програмата са включени Ранният концерт на Григ и Симфония № 6 „Патетична“ на Чайковски.  Диригент е Диан Чобанов. 

обновено на 23.10.19 в 11:24

Великите европейци - Хюго де Фриз

В края на 19, началото на 20 век, холандският ботаник Хюго де Фриз постави основите за развитие на съвременната генетика. Изследванията и идеите му за наследствеността, теорията на еволюцията, мутациите и видообразуването отвориха нови хоризонти пред цялото човечество, дадоха му възможност да опознае и света наоколо, и тайнствените глъбини в..

публикувано на 23.10.19 в 10:30

Започва Международният форум „Е. Т. А. Хофман в България“

Международен научен интердисциплинарен форум  „Е. Т. А. Хофман в България“ започва от днес и ще продължи до 25 октомври в Пловдив.  Той е организиран от Катедра по история на литературата и сравнително литературознание в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Форумът е по повод на 200-годишнината на новелата „Малкият Цахес, наречен..

публикувано на 23.10.19 в 06:35

За български евреи разказва филмът "Следващото поколение"

Световна премиера на пълнометражния документален филм „Следващото поколение“  ще се състои в „Лъки -  Дом на киното“, Пловдив.  Лентата, създадена по идея на Яков Джераси, Цафрир Кохановски и Димитър Гочев,  е заснета в Израел и в България. Героите в документалния проект са наследници на български евреи, спасени по време на Втората световна..

публикувано на 23.10.19 в 06:27

"Обичайните заподозрени" насърчават детското четене

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ застават зад инициативата  за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя...".  Популярните музиканти  ще свирят за учениците в двора на СУ „Христо Г.Данов“ ул.  „Ален мак“ №1.  По време на концерта  музикантите  ще разкажат на  малките зрители за своята любима детска книга  и..

публикувано на 23.10.19 в 06:20