Спешно трябва да научим кой създаде поредната психоза

Обществена тревожност, подклаждана умело, обществена глупост и сръчни манипулатори,  опасната сила на фалшивите новини, които нямат спирачка, защото са "възможни". Социалният психопрофил отново има нужда от описване и от коментар заради слуховете, които изпразниха училища в Ямбол, Сливен, Асеновград и Пазарджик. Политическият контекст пък постави станалото в спомена за "костинбродската афера". На всичко отгоре психозата, стана ясно, се задвижила от кръгове с власт.

По темата разговаряме с проф. Антоанета Христова - директор на Института за населението и човека при БАН.

Според нея най-важното сега е час по- скоро прокуратурата да разобличи авторите на тази кампания. 

Политическият прочит на случилото се няма мащаба на "котинбродската афера", но е в същата група на техники, които се ползват- същият период на предизборна кампания. Разликата е, че сега има време за реакция и опровержение.

Целта е удар към управляващите, но и вода в мелницата на патриотичните формации, които атакуваха Стратегията за детето.

Проф. Христова акцентира, че манипулацията с лъжи е силна и заради липсата на доверие, и огромното количество информация, които идват от източници без гаранции за истина.

Ромската общност обменя информацията от уста на уста важи и не се подлага на съмнение. Огромно е недоверието между нея и останалата част на обществото, както и към институциите. Тази скъсана комуникация се използва, за да бъдат тези хора изплашени.