Страх, слухове, военна операция и изкуство в "Ден след ден"

В десетия ден на октомври в следобедното предаване на Радио Пловдив "Ден след ден" с теми за страх, фалшиви и истински новини и военна операция ще ви заведем в смесените махали и квартали у нас и в Сирия. А с теми за изкуството и посланията до поколенията след нас ще свържем световната столица на културата за всички времена Париж с Пловдив, европейската столица на културата тази година и Асеновград, където етнографският музей се готви за 30 годишен юбилей. 

Ще започнем обаче със страха. И не защото е световен ден на психичното здраве, а защото срещу управлението му стратегия може да предложат именно психолозите - още в началото на предаването по истерията около отнемане на деца от социалните служби ще чуем психологът Панайот Рандев.

Ще отприщи ли нов мигрантски поток към Европа военната операция на Турция в Северна Сирия "Извор на мира" - отговор ще потърсим от международния коментатор Нидал Алгафари. 

До Париж ще се разходим чрез участието на пловдивския художник Илиян Колев в Есенния салон за изящни изкуства, който се открива днес. В Пловдив, европейската столица на културата тази година, Живка Танчева ще ни разкаже за талантливия млад художник Сахак Касапян. А в Асеновград с капсулата на времето в двора на Етнографската къща ще ни заведе Емилия Куюмджиева.

Започваме пътуването през темите на деня точно след новините в 15:00 часа. Слушайте ни!

Още от категорията

Гримаси от не/делничните теми "Точно днес"

Висшият съдебен съвет изслушва и гласува точно днес единствената кандидатура за главен прокурор  - тази на Иван Гешев. Краткото изречение, съобщаващо този факт, има дълга предистория и само привидно завършва с точка. Кандидатурата получи остри критики, колегиална подкрепа от средите на държавното обвинение, събуди протести и полемики. За средата, в която..

публикувано на 23.10.19 в 17:27

"Звукът на киното" спомня диско манията с "Треска в събота вечер"

Тази събота ще сме във вихъра на диското с "Треска в събота вечер", филмът дал начало на звездната кариера на Джон Траволта. Безспорен принос за превръщането на лентата в безспорен хит в киносалоните е музиката, създадена от "Би Джийс". Братята Бари, Робин и Морис Гиб, който вече имат 19 годишна история като група, пишат парчетата за "Треска в събота"..

обновено на 23.10.19 в 17:04

Теми в "Ден след ден"

С близо 400 милиона лева се увеличава за следващата година бюджетът на Здравната каса. Внушителната сума обаче ще отиде в система, за която все още няма крайно решение как да бъде реформирана. Ще чуем и мнението на проф. Григор Димитров от Българската стопанска камара, член на Надзорния съвет на касата. В Пазарджик доминират настроенията да бъде..

публикувано на 23.10.19 в 14:54

Хофман и житейските задачи във „Вход свободен“

Следобедно усещане за хармония и позитивизъм. Днес говорим с професор Анна Топалджикова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и режисьорът Ани Васева, за участието им във „Форум Е. Т. А Хофман в България“, който стартира днес в Пловдив. В програма „Точно днес“ на радио Пловдив, чухте подробна информация за събитието и програмата. Говорим и за постановката..

обновено на 23.10.19 в 10:09

Състояния – бленувани и истински „Точно днес“

Есенно пъстъро и динамично е времето, белязано от резултатите  за очаквана промяна. След избора да бъдем част от едно уредено политически и социално-битово европейско пространство с правила, какви са резултатите след 12-годишни изпити и упражнения по демокрация.  Последният мониторингов доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и напредъка на..

публикувано на 22.10.19 в 17:17