Турция иска да промени населението в Северна Сирия

Желанието на Турция да навлезе в Северна Сирия е заявявано многократно от президента Ердоган, това не е изненада за международната общност, коментира пред Радио Пловдив експертът по международна сигурност и бивш дипломат Димитър Гърдев.

Новото е, че Турция навлезе със собствена войска и смята да остане в буферната зона до дълбочина от 35 км и дължина близо 300 кв. Това е противоречието от договореното със САЩ. Тръмп предупреди, че ако Турция навлезе още по-дълбоко, ще има последствия и евентуална търговска война.

Турция оправдава тази военна акция с наличието на кюрди в Северна Сирия, която страната смята за терористи. Но така навлиза в територията на суверенна държава, която е призната с тези граници от ООН. Може да има терористично организации, но трябваше да се водят преговори, да се водят съвместни действия със сирийската армия, припомни експертът.

Вероятно Турция ще промени етническия състав на тези райони, ще "филтрира" населението, ще изгони кюрдите на тези територии и ще ги насели с бежанци, които по същество са араби. Това е неприемливото, обясни Димитър Гърдев.

Президентът Ердоган предупреди ЕС да не се меси в операцията в Сирия и заплаши да пусне над 3,5 млн. бежанци в Европа. Това е чист шантаж от страна на турския държавен глава, но Европа има много механизми да го избегне, смята експертът. 

Димитър Гърдев припомни, че ЕС е най-големият пазар за Турция, тя иска да подпише и актуализира редица споразумения, иска облекчаване на визи, иска европейски инвестиции, търси нашата подкрепа във вътрешен и външен план. 

Днес Бойко Борисов заяви, че бежанският натиск към нашата граница е нулев, но трябва да се гледа в перспектива. Ако се разгърне войната в Сирия, перспективите са тревожни, смята Димитър Гърдев. 

Още от категорията

Не ни попитаха за Цацаров, затова искаме да чуем него

Това става ясно от коментара, който направи в предаването "Точно днес", депутатът от ОП и зам.- председател на НФСБ Борис Ячев.  По думите му поисканата среща за изслушване на Сотир Цацаров, след като партията се разграничи от първонално обявената като обща коалиционна подкрепа, е с цел да се чуят възгледите на сегашния главен прокурор за развитите..

публикувано на 21.11.19 в 11:28

Повдигане на основното тяло на Бетонния мост е невъзможно

Професорът от УАСГ инж. Костадин Топуров е експерт по мостострителство, участвал е в проектирането на ред обекти в Пловдив, включително е и на конструкцията на бъдещия тунел под централна гара. Той коментира намерението за запазване на Бетонния мост, което има политическа подкрепа. Въпросът е дали експертите допускат възможността това да се случи...

публикувано на 21.11.19 в 11:06

Къщи за гости връщат 389 000 лв за неизпълнен бизнес план

Атанас Аргилов Илиев притежава Комплекс за селски туризъм в местността Дондуково, в община Брезово, по пътя за Свежен. Няколкото къщи за гости са в непосредствена близост до язовир Дондуково, който също стопанисва. Тези дни получава решението на фонд „Земеделие“ за връщане на 100 процента на получената евросубсидия в размер на 389 000 лева...

обновено на 20.11.19 в 12:06

Нормалният месечен доход е 4 000 лева за семейство

С колко лева доход може да живее българското семейство и пенсионр ? Според изследване на КСНБ за четиричленно семейство с две деца, минималният месечен доход на един от родителите трябва да е над 1200 лева. Обещано е  и увеличение на пенсиите, а в същото време, броят на възрастните хора, които живеят под линията на бедност, са около 1 322 300 души...

публикувано на 20.11.19 в 11:52

Този модел на управление се харесва от всички партии

 Следизборните разигравания, свързани с не/плащане/ на първия ден от болничните, пенсионните изненади, някои  неутолими лидерски амбиции и снишавания във/извън къщите за гости - каква  ситуация на управление и опозиция създава това? Коментарът е на политолога и университетски преподавател Христо Панчугов.   Повече от  същото и след изборите,..

публикувано на 20.11.19 в 10:35