Ситуацията в ромските махали се успокоява, но до другия път

| обновено на 11.10.19 в 15:51


Частично се успокоява ситуацията в ромските квартали след паниката, че държавата ще вземе децата на ромски семейства.  Посещаемостта в най- проблемните училища е 80%, а преди истерията беше 90%, коментира пред Радио Пловдив председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ Деян Колев. 


Той обаче предупреди, че кризата не е приключила, защото всеки момент нещо подобно може да се появи отново. Освен неверни слухове, които могат да създадат паника, родителите ще бъдат и по- недоверчиви към многобройните декларации, които трябва да подписват като посещаване на занималня, за екскурзия и др. Занапред ще бъде и много трудно на екипите за обхват да минават през ромските квартали без да се предизвикат паника, каза Колев.


Според него причините хората да повярват на несъществуващи неща са много - дебатите около Стратегията за защита на децата, антиромската стратегия на Красимир Каракачанов, както и ниското по принцип доверие на хората в институциите. 


Най- вероятно местните избори също оказват влияние и , добави още Деян Колев. Той припомни случаите в Катуница през 2011 година, както и рокерските обиколки в ромските махали няколко години по- късно, които се случиха също в предизборна ситуация. 

Институциите и медиаторите трябва непрекъснато да разговарят с родителите, а не да мълчат, защото мълчанието буди съмнение и страхове.


Още от категорията

Не ни попитаха за Цацаров, затова искаме да чуем него

Това става ясно от коментара, който направи в предаването "Точно днес", депутатът от ОП и зам.- председател на НФСБ Борис Ячев.  По думите му поисканата среща за изслушване на Сотир Цацаров, след като партията се разграничи от първонално обявената като обща коалиционна подкрепа, е с цел да се чуят възгледите на сегашния главен прокурор за развитите..

публикувано на 21.11.19 в 11:28

Повдигане на основното тяло на Бетонния мост е невъзможно

Професорът от УАСГ инж. Костадин Топуров е експерт по мостострителство, участвал е в проектирането на ред обекти в Пловдив, включително е и на конструкцията на бъдещия тунел под централна гара. Той коментира намерението за запазване на Бетонния мост, което има политическа подкрепа. Въпросът е дали експертите допускат възможността това да се случи...

публикувано на 21.11.19 в 11:06

Къщи за гости връщат 389 000 лв за неизпълнен бизнес план

Атанас Аргилов Илиев притежава Комплекс за селски туризъм в местността Дондуково, в община Брезово, по пътя за Свежен. Няколкото къщи за гости са в непосредствена близост до язовир Дондуково, който също стопанисва. Тези дни получава решението на фонд „Земеделие“ за връщане на 100 процента на получената евросубсидия в размер на 389 000 лева...

обновено на 20.11.19 в 12:06

Нормалният месечен доход е 4 000 лева за семейство

С колко лева доход може да живее българското семейство и пенсионр ? Според изследване на КСНБ за четиричленно семейство с две деца, минималният месечен доход на един от родителите трябва да е над 1200 лева. Обещано е  и увеличение на пенсиите, а в същото време, броят на възрастните хора, които живеят под линията на бедност, са около 1 322 300 души...

публикувано на 20.11.19 в 11:52

Този модел на управление се харесва от всички партии

 Следизборните разигравания, свързани с не/плащане/ на първия ден от болничните, пенсионните изненади, някои  неутолими лидерски амбиции и снишавания във/извън къщите за гости - каква  ситуация на управление и опозиция създава това? Коментарът е на политолога и университетски преподавател Христо Панчугов.   Повече от  същото и след изборите,..

публикувано на 20.11.19 в 10:35