Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в ромските махали се успокоява, но до другия път

| обновено на 11.10.19 в 15:51


Частично се успокоява ситуацията в ромските квартали след паниката, че държавата ще вземе децата на ромски семейства.  Посещаемостта в най- проблемните училища е 80%, а преди истерията беше 90%, коментира пред Радио Пловдив председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ Деян Колев. 


Той обаче предупреди, че кризата не е приключила, защото всеки момент нещо подобно може да се появи отново. Освен неверни слухове, които могат да създадат паника, родителите ще бъдат и по- недоверчиви към многобройните декларации, които трябва да подписват като посещаване на занималня, за екскурзия и др. Занапред ще бъде и много трудно на екипите за обхват да минават през ромските квартали без да се предизвикат паника, каза Колев.


Според него причините хората да повярват на несъществуващи неща са много - дебатите около Стратегията за защита на децата, антиромската стратегия на Красимир Каракачанов, както и ниското по принцип доверие на хората в институциите. 


Най- вероятно местните избори също оказват влияние и , добави още Деян Колев. Той припомни случаите в Катуница през 2011 година, както и рокерските обиколки в ромските махали няколко години по- късно, които се случиха също в предизборна ситуация. 

Институциите и медиаторите трябва непрекъснато да разговарят с родителите, а не да мълчат, защото мълчанието буди съмнение и страхове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39