Действителността е абсурдна и абсурдите звучат като истини

Истерията с ромските семейства, които повярваха, че някой ще им вземе децата и ги прибраха от училище, е пример за ниско доверие на българските граждани в институциите и за неспособност  на самите институции да защитят гражданите, когато те са изплашени и уязвими. 

Коментарът направи политологът доц.Борис Попиванов, според когото вината за паниката се носи от целият политически елит, който е изговорил какво ли не по темата през годините. Хората допускат за вярна възможността да им отнемат детето, защото през годините  са чували и виждали действия като събаряне на къщи, разселване, изселване и т.н. 

Защо и това де не е вярно?!

У нас трудно се прави разлика между абсурдното и достоверното. Случват се неща, които изглеждат абсурдни, но те се оказват истина, а много ненормални слухове се приемат за нещо нормално.

Според анализатора тази истерия, макар и в разгара на кампанията, няма да повлияе директно на местните избори. 

Но тя много ясно показва голямата опасност пред обществото - как с много малък ресурс, на практика само по слухове, може да се придизвика хаос и паника сред хората, колко лесно се променя дневния ред на обществото.

Такава криза на доверието се продолява само с работа на държавата, която с действия да си върне доверието на хората, каза Борис Попиванов.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

 

Още от категорията

След шпионския скандал - в Сърбия нищо ново не са научили!

Не е изненада замесването на България в чисто вътрешния сръбски скандал, смята международният журналист и анализатор Николай Кръстев, по повод изказването на сръбски депутат, че страната ни е нещо като „трамплин“ за шпионска дейност срещу Сърбия. Случилото се обаче показва, че в Сърбия нищо ново не е научено, както и нищо старо не е забравено...

публикувано на 22.11.19 в 16:50

Културното ни домакинство е най-голямата инвестиция

Европейска столица на културата е една голяма инициатива в развитие, която не стартира и не спира на дадена календарна дата. В нея са заложени  цели и стратегии, както и критерии, които с годините се менят. Изменят се моделите, по които мерим успеха й, както се променят и европейските ценности и стратегии. Това заяви заместник-директорът..

публикувано на 22.11.19 в 10:26

Чувствам се удовлетворен, Пловдив е град в развитие

Пловдивските избиратели харесват високи мъже – над 1,85 м нагоре . Така шеговито бившият кмет на Пловдив Иван Тотев описа пред Радио Плводив себе си и колегите си – Иван Чомаков, Тодор Петков и Здравко Димитров, присъствали снощи в изложбената зала на ул. „Гладстон“. Там той направи отчет за свършената от екипа му работа през..

обновено на 22.11.19 в 10:19

Цялата държава започва да се превръща в една прокуратура

Цялата политическа власт в държавата, представена в правителството и българския парламент, се е обединила върху 2 кандидатури - Иван Стоименов Гешев за главен прокурор и Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия, след като мястото бе дори - мога да кажа вече - удобно освободено след заминаването на предишния председател..

публикувано на 21.11.19 в 16:53

Е-здравеопазването ще премахне фалшивите болнични

Българската стопанска камара не подкрепи предложението първи болничен ден да не се заплаща на работника – заяви в интервю за Радио Пловдив Григор Димитров – член на Надзорния съвет на НЗОК и представител на камарата в нея. „ С това предложение ние засягаме и обиждаме добросъвестните хора, които си плащат осигуровките “ – изтъкна..

публикувано на 21.11.19 в 16:06