Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ciao, Боби!

Боби Михайлов подаде оставка

Днес президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка, която ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието в петък. Позицията му е следствие от създалото се напрежение в последните дни; обстановка, която е в ущърб на българския футбол и на Българския футболен съюз, се казва в официалното съобщение на БФС.

След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво, г-н Михайлов изразява категоричната си готовност да продължава да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще прекрати контактите си с БФС до оставката на председателя му Борислав Михайлов. Поводът расистките прояви по време на мача България - Англия.

Случилото се снощи на националния стадион "Васил Левски" коментира и говорител на британския премиер Борис Джонсън. Той  осъди отвратителния расизъм по време на футболната среща от европейските квалификации между България и Англия  и призова за по-строги наказания при подобно поведение, предаде Ройтерс.

"Расизмът, който видяхме и чухме миналата вечер, беше отвратителен, и няма място във футбола или където и да било другаде", каза той. Говорителят на британския премиер призова европейската футболна асоциация УЕФА да направи повече, за да се справи с подобно поведение, и подчерта необходимостта от тежки наказания, които да имат "реално възпиращо действие".

"Необходимо е УЕФА да се изправи пред фактите - няма адекватни мерки срещу петното по футбола. Расизмът и дискриминацията трябва да бъдат прогонени от футбола веднъж и завинаги", призова говорителят на Борис Джонсън.

Той съобщи, че британското правителство ще пише днес на УЕФА, за да поиска бързо разследване на инцидентите на мача в София снощи.
Президенът на УЕФА Александър Чеферин призова правителствата в отделните европейски страни да започнат война срещу расизма, за да не се допускат повече сцени като тези от двубоя между България и Англия в София в понеделник.

"Повярвайте ми, УЕФА желае да направи всичко, за да унищожи тази болест по футбола", заяви Чеферин пред Асошиейтед Прес.

"Ние не може да си позволим да се задоволим със сегашните мерки и трябва да бъдем много по-решителни. Цялото футболно семейство - от ръководители, през треньори и играчи до фенове, трябва да се обединим и да работим с правителствата и с неправителствени организации, за да поведем война срещу расистите и да маргинализираме техните отвратителни възгледи", заяви още словенецът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Ангел Лясков

Ангел Лясков изигра мач номер 100 в елита

Защитникът на Локомотив (Пловдив) Ангел Лясков записа своя мач № 100 в Първа лига, съобщиха от клуба. Той ознаменува своето представяне и с попадение, за да изравни резултата за 2:2 при гостуването на Берое в 29-ия кръг на Първа лига. “Щастлив съм от това постижение, още по-щастлив съм, че го правя именно с екипа на Локомотив. Не постигнахме този..

публикувано на 16.04.24 в 11:58
Крачанов, Христоскова и Кривошийска призоваха феновете за подкрепа

Шампионките призоваха за подкрепа срещу ЦСКА

Женският волейболен шампион Марица (Пловдив) преследва своята 10-а поредна титла в първенството. Маричанки ще са домакини на ЦСКА на 17 и 18 април в първите две срещи от плейофите. Мачовете ще се играят в зала „Сила“ от 18:30 часа. На брифинга в зала „Лаута“ преди двубоя присъстваха старши-треньорът Борислав Крачанов и волейболистките Добрина..

публикувано на 15.04.24 в 15:10
Стамен Белчев

Стамен Белчев замени Нестор ел Маестро начело на ЦСКА

Треньорът на ЦСКА Нестор ел Маестро бе уволнен от своя пост, а начело на "червените" застава Стамен Белчев, съобщиха от клуба. Раздялата с Нестор ел Маестро идва след незадоволителните резултати през пролетта. В последните си три мача ЦСКА записа домакински загуби от Локомотив (Пловдив) и Пирин (Благоевград), макар че записа победа в дербито с Левски..

публикувано на 15.04.24 в 13:08

Кристина Дончева за семейството като вдъхновение

 На 14.04.2024г.  в предаването „Споделено” гостува певицата Кристина Дончева. Гласът й се отличи още преди 10 години, когато участва в популярен телевизионен формат. След това създава много музика, която не успява да стигне до широка публика. Но тя не спира да се труди и усъвършенства. Криси сподели за трудностите и как всяка капка..

публикувано на 15.04.24 в 10:59

Локомотив взе само точка под Аязмото

Берое и Локомотив(Пловдив) завършиха 2:2 в един интригуващ двубой. Двата тима предложиха добро качество в приятната априлска вечер под Аязмото в Стара Загора. Първото положение в срещата бе изградено от  „смърфовете“. Димитър Илиев пусна извеждащ пас към Бабакар Дион, който от аутлинията подаде за Мичи Нтело,  но той бе затворен и нанесе много неточен..

обновено на 15.04.24 в 10:13