Изложба живопис в галерия „Аспект“ открива Валери Ценов

Шеста изложба живопис в галерия „Аспект“ открива Валери Ценов. Той е включил трийсет картини, с голяма амплитуда на форматите, от миниатюра до големи платна. 

Смесването на много различни елементи, символи, препратките към исторически и митологични образи и сюжети изграждат  приказна реалност, типична за творчеството на Валери Ценов така представя художника галеристката  Олга Петрова. 

Картините в изложбата са групирани в няколко цикъла. Част от тях, като „Антични морета” и „Тайните градини” са познати на публиката, защото авторът ги разработва от години, както и цикълът „Сакрална женственост”, събрал стилизирани митични женски портрети и фигури. 

В „Имало едно време...” той  се връща към уюта на детството, а препратки към жреческите практики и радостта от живота се откриват в „Тракийски мотиви”, докато гърнетата припомнят митологични архетипи и легенди в „Пространства и приказки”. 

В изложбата авторът показва картини от новия цикъл „Тилилея”,  с образността на  магичния реализъм. Името на цикъла е взаимствано от дървесно растение, което, както често се случва в природата е и отрова, и лек; за това е и символ на двойствената реалност в материята. 

Включени са и два родопски пейзажа с приказна интерпретация.

Още от категорията

"Алхимия на щастието" на Евгений Петров в галерия "Сигна"

Изложба живопис на Евгений Петров „Алхимия на щастието” ще се открие в галерия „Сигна“. Той е първият художник със самостоятелна изложба в новото пространство на галерията, което е срещу Кукления театър.  На двете нива в галерията художникът представя последните си картини, в които цвят, абстракция и образи се обединяват в хармонична експресия...

обновено на 22.11.19 в 10:44

Скулптури на Арзу Партен от Турция в Малката базилика

Изложба скулптура на известната турска художничка Арзу Партен от Истанбул ще бъде открита в „Малката базилика“ в Пловдив. Експозицията „Повече от роза“ разказва  семейна история за емоционалните връзки на Балканите. При създаване на изложбата “Повече от роза” авторката се позовава на личната си история. Корените на Арзу Партен са географски и..

публикувано на 22.11.19 в 07:13

Снимки от фолкорни фестивали и събори в НБ "Иван Вазов"

Във фоайе „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде открита изложбата „Минало! Настояще… Бъдеще?“ на фотограф-художника Асен Великов.  Снимките са от провеждането на събори, фолклорни фестивали и други събития, свързани с народната традиция.  Идеята е предизвикат в зрителя размисъл за необходимостта от съхраняване на българското..

публикувано на 21.11.19 в 09:33

Концерт "Красимира Стоянова представя" в Малката Базилика

В  Малката Базилика  ще се състои концерт от програмата на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“  под наслов “КРАСИМИРА СТОЯНОВА ПРЕДСТАВЯ”. В него на сцената ще се изявят  Стефани Кръстева – сопран и Eмил Павлов – тенор,  със  специалното участие на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова и на рояла  - Зорница..

публикувано на 21.11.19 в 09:21

Мартин Касабов дебютира с разкази в клуб Фарго

Премиера на книгата „Когато великаните ходеха по земята“ от Мартин Касабов  ще се състои в клуб „Фарго“. Книгата с разкази, издание на Жанет45, е дебютна за автора.Критиката я определя като Колекция от 42 разказа на границата на съзнанието и съня. Истории абсурдни, приказни, фантазни, които ще ви отведат в един свят, в който магичното и реалното се..

публикувано на 21.11.19 в 09:14