Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.  

Точните подробности за това как ще се третира Северна Ирландия, какви данъци и такси ще се събират и какви правила ще важат за нея, особено за ДДС, ще стана ясни през следващите дни. Отново всичко е в ръцете на парламента в Лондон, който трябва да реши дали иска сделката или не.

 Много пъти сме казвали, че съжаляваме, че изобщо има Брекзит, защото той беше базиран на манипулациите преди референдума, за това че  Великобритания ще бъде по-добре без ЕС.

Ковачев прогнозира, че лейбъристката опозиция ще бъде против, част от управляващите депутати няма подкрепят сделката, както и предишния път не подкрепиха сделката на  Мей и че на Джонсън сега няма да му стигнат около10-15 гласа, част от които той в следващите часове  трябва да успее да убеди.

По думите на Ковачев, много са неясните детайли за това, какво точно е договорено и как ще бъде изпълнявано в реалния живот. 

Най-важното е самите депутати в Лондон да бъдат убедени и да разберат какво е договорено, както и дали ще се съгласят да подкрепят такава  трудна за контролиране конструкция за стоките, идващи от трети страни в Северна Ирландия  и продължаващи след това към ЕС. Това и досега бе препъникамъкът за Брекзит.

Централен Лондон не желае,  или неговият елит, който управлява,  не желае да бъде в митническия съюз на ЕС. Но в същото време не желае и да има граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Това са трудно съвместими неща. Тази дилема не е лесна за решение. Или искаш, или – не, но не и двете неща едновременно.

Поуките, които трябва да изведе ЕС покрай Брекзит, са за  по-добра комуникация, ясни правила за информацията, която се получава. Ако сега имаше второ допитване до британските граждани за Брекзит, вероятно то щеше да е в полза на ЕС. Примерът е много лош, налице е едно скарано общество и съседи, които са разединени. Във Великобритания бе нарушен душевният мир и това не трябва да се повтаря на други места.

Ковачев подчерта още, че България винаги е била за стартиране на преговорите за интеграцията на Северна Македония и Албания и те да бъдат завършени успешно, когато тези страни изпълнят условията за преговорите  и решат проблемите наследени от тоталитаризма и насажданата омраза на полуострова.

Чуйте повече от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38