Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година.

Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и към нея трябва да се подхожда внимателно.

Той припомни, че в случая става дума за проблеми с десетилетна история от времето след управлението на Жан Виденов, когато страната е имала нужда от много свежи инвестиции и доверие към България.

Важното е да не се забравя, че тук става дума за договорни отношения. Това трябва да е изходната позиция, да се търси консенсус, който да отчита интересите на двете страни.

Когато едностранно се посяга на интереси на големи инвеститори, това носи риск за репутацията на страната, предупреди Нейков. Държавата трябва да внимава, защото  и сега сме в позицията да търсим други големи инвеститори.

Както и това колко много работещи ще бъдат засегнати. 

Не бива да се забравя и че тези инвестиции са подкрепени от големи кредидтни иституции, които също имат договори. 

Още по - неясно е как такова действие ще се отрази на пазара на електроенергия, а  по въпроса има само спекулации, каза още експертът.

Цялото интервю може да се чуе в прикачения файл.

Още от категорията

Проекти за 6 милиона лева в "Централен" чакат финансиране

Новият мандат на кмета на "Централен" Георги Стаменов започва с бърза ревизия на обекти, които се изпълняват в момента. Целта е приключването им до настъпването на зимата. Подготвят се и проекти, с които районът да кандидатства за финансиране пред голямата община. Сред тях са цялостното възстановяване на хълм Бунарджика и на Сахат тепе. Работи се и..

публикувано на 12.11.19 в 16:14

Сегашният модел на ТЕЛК не съдържа механизми за контрол

Случаят с ТЕЛК-овите решения за директора на пазарджишката болница и на 2-те ТЕЛК комисии там е поредният удар върху доверието на хората в тази система. Отвсякъде практиката крещи, че трябва да има смяна на модела, заяви в интервю за Радио Пловдив бившият социален министър Иван Нейков, който сега оглавява Балканския институт по труда и социалната..

публикувано на 12.11.19 в 14:32

Контрол над вулканизаторите ще спре горенето на гуми по Марица

Ред, сигурност, край на горенето на автомобилни гуми, облагородяване на зелени площи, нови паркоместа и детски площадки - тези са приоритетите, които ще изпълнява кметът на район "Източен" Иван Стоянов, който вече е в кабинета си.  В кметството има добра комуникация и диалог, казо по отношение на кадровата си политика новият кмет. Конкретика по една..

публикувано на 12.11.19 в 11:56

И тази година наливането на пари в пясъка ще продължи

Това, с което управляващите се хвалят за повече пари в здравеопазването и повече пари в социалната сфера, не може да да се определи задлжително като добро, каза в предаването "Точно днес" Георги Търновалийски - депутат от БСП и член на бюджетната комисия на парламента. И миналата година парите бяха значително повече. От това българинът да е станал..

публикувано на 12.11.19 в 10:37

Повече паркоместа и детски площадки в "Северен"

Получих ключовете от временно изпълняващия длъжността кмет Красимир Асенов.  Не съм търсил Ральо Ралев, има си органи, които да се занимават и да уточняват какво се е случило, не е моя работа. Това обяви пред Радио Пловдив новият кмет на район "Северен"  Стоян Алексиев , който наследява на поста арестувания и обвинен в корупция Ральо..

обновено на 11.11.19 в 17:06