За Холандия и премиерно за " Потъване в мъртво море"


Премиерата на книгата с разкази "Потъване в мъртво море" от Антония Апостолова, издание на "Жанет 45" ,е на 22 октомври в литературен клуб Spirt&Spirit в клуб Петното от 19ч.

За премиерата авторката идва от Холандия, където  заедно със семейството си живее  от  два месеца.  

След 15 години работа в българските медии, поради това, че телевизията, в която Антония работи е закрита, а и след разочарованието от протестите през 2013г.,  но като основни причини да напуснат България, тя посочва  бъдещето на своя син поради : лошият въздух  у нас, образованието и здравеопазването. 

Първите и впечатления  за Холандия са за една спокойна и самодоволна страна. В училището на нейния син има много мигранти, но всички са с еднакъв статут, казва тя и подчертава, че силно впечатление и прави това, че по улиците има повече чужденци, отколкото холандци. Но няма гета. 

Антония Апостолова продължава да поддържа своя сайт  и фейсбук страница "Литературни разговори" - и това е връзката ми с българския език, а това е най-силната връзка с националната принадлежност.  

12-те разказа в сборника "Потъване в мъртво море" са написани през последната година и половина у нас. Да , те не са леки,  в тях има много болка, една солена територия, в която всяка раничка те боли...това са разкази за загубата, риска, смъртта и паметта, и за мен са нещо като самотерапия...

Цялото интервю с  Антония Апостолова е в звуковия файл. 


Още от категорията

АМТИИ почете проф. Асен Диамандиев с бронзов бюст

От днес в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив има нова склуптура от бронз на проф. Асен Диамандиев.  Тя бе открита от ректора проф. Милчо Василев, който сподели, че наред с преименуването на академията са имали идея и за поставяне на бюста на основателя на висшето училище. Всяка година Академията ще има..

публикувано на 20.11.19 в 13:31

Опаковки в пластика на Витрувианския човек

Ученици  запълниха с непотребни опаковки голяма обемна пластика на Витрувианския човек на Леонардо Да Винчи. Това стана в двора на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Триметровата композиция е изработена от художника Жорж Трак и  ще бъде разположена в района на Дома на културата „Борис Христов“.   Целта е пловдивчани..

обновено на 20.11.19 в 10:40

Великите европейци - Селма Лагерльоф

Първата жена, носител на Нобелова награда за литература, е Селма Лагерльоф. Тя не получава наградата, защото е шведка, защото е жена или защото е активист за правата на жените. През 1909, когато Селма взима своя Нобел, наградата за литература се дава точно за литература.  А битката е оспорвана и Лагерльоф честно побеждава белгийците Верхарен и..

публикувано на 20.11.19 в 10:39

Проф. Анри Кулев с изложба в Галерия "Възраждане"

Изложба  рисунки на проф. Анри Кулев  наречена  „Социумът според Анри“ ще се открие в галерия „Възраждане“. С нея се  отбелязва 70-годишнината на автора. Галеристката Красимира Алексиеваказва за изложбата: Анри напипва най-болезнените, най-фрапантно шокиращите недъзи и зейнали дупки в българския социален живот. Бърка смело в зейналите..

обновено на 20.11.19 в 09:13
Проф. Асен Диамандиев

Откриват скулптура на проф. Асен Диамандиев в АМТИИ

В АМТИИ тържествено ще бъде открита  скулптура на проф. Асен Диамандиев, основател на академията и дал името си на висшето училище по изкуствата.  Скулптурата е дело на доц. Свилен Костадинов. На тържеството ще бъдат изпълнени 2 кратки творби на проф. Диамандиев и ще бъдат припомнени акценти от творческия му път. Церемонията по откриване на..

обновено на 20.11.19 в 09:13