Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

проф. Атанас Тасев
Снимка: БГНЕС


Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на Трансбалканския газопровод с Турция. Направихме интерконектор с Румъния, каза по Радио Пловдив енергийният експерт проф. Атанас Тасев, описвайки работата по диверсифициране на доставките на газ.

Днес всъщност се откри участък от бъдещия "Балкански поток", добави Тасев за откритото разширение на газопреносната мрежа в участъка от българо-турската граница до компресорна станция" Странджа". По думите му премиерът е съгласувал със страните участнички Сърбия и Унгария това название на тръбопровода. С това название се цели да се докаже на света, че Балканите могат да се обединяват около идеи, които имат икономически и социален смисъл, каза още Тасев.

От 1 януари 2020 година ще започне да функционира газовата борса, тоест ще има количества, които ще могат свободно да се договарят. Има и програма, по която ние постепенно се разделяме с така наречените дългосрочни договори за доставка и до 2024 година ние изцяло трябва да освободим нашия вътрешен пазар. Това, заедно със задействането на  нашата връзка с "Турски поток" и интерконектора Комотини-Стара Загора, означава, че от 2022 година нататък ние ще имаме възможност да купуваме различни количества газ на различни цени. Едва тогава вече може да се говори за евентуално намаляване на цените на газа, смята енергийният експерт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18