Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът е заради паритета между привържениците и противниците на Брекзит в Обединеното кралство

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Предоговарянето на Брекзит, направено от Борис Джонсън, е много козметично

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане.

Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела ЧерневаПо думите ѝ, неслучайно все повече хора са започнали да говорят не само за нови избори, ами и за нов референдум. 

А това означава връщане към изконния въпрос - не кой на коя партия принадлежи, не какво точно ще бъде записано в документа, а иска ли въобще британският народ да напусне Европейския съюз. 

Чернева припомни, че още от премиерстването на Тереза Мей е станало ясно, че в британския парламент много трудно може да се образува мнозинство за сделката Брекзит. Затова за нея не е изненада вотът за отлагане в събота в британския парламент.

Все още не сме видели качествена промяна на ситуацията, а именно да има достатъчно голяма група от британски депутати, които да искат да подкрепят излизането с това споразумение, коментира Чернева. 

Според нея предоговарянето на сделката, направено от Борис Джонсън, е много козметично. Тя обясни, че споразумението за границата с Ирландия е важно, но трудността да се постигне то произтича точно от паритета между противниците и привържениците на Брекзит.

Вариантите за гласуване са два:  

- "Да" - договореното споразумение за напускане на ЕС да бъде гласувано в Камарата на общините на британския парламент 

- "Не" - споразумението да бъде отхвърлено

Вариант "Да" е по-малко вероятен, убедена е Весела Чернева. 

Вариант "Не" означава Брекзит на 31-ви октомври без сделка. Това беше отхвърлено от британския парламент, припомни Чернева.

Топката изцяло е в полето на Лондон - или да направи възможно излизането със сделка, или да направи формално изцяло ново искане пред Европейския съюз за по - дълго отлагане, което да включва или избори, или нов референдум

Чернева обясни, че стъпките са няколко, всичко може да се свърши много бързо, но засега не се вижда забързване за каквото и да било. Причината са въпросителните, които са поставени на Лондон и липсващите оттам отговори.

Българските граждани се надявам отдавна да са уредили своя статут в Обединеното кралство, коментира директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика. По думите й, всеки отговорен европеец, включително и българските граждани, трябва да са направили това отдавна.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Весела Чернева можете да чуете в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49