Есенни настроения „Точно днес“

Да си припомним, че преди 140 години на 22 октомври в Пловдив се открива Първото областно събрание в Източна Румелия с председател Иван Гешов, което заседава до 22 декември 1884 година.

Областното събрание се състои от 56 депутати, като има контролни функции върху изпълнителната власт, приема бюджета, контролира действията на директорите и на финансите.

Във вторник „Точно днес“ ще говорим:

За предстоящата днес среща на Ердоган с Путин в Сочи. Коментарът е на Мехмед Юмер, журналист от сайта obzornews.bg

Въпросът е, дали ще се промени балансът в зоната за сигурност в Сирия?

Очаквайте и повече информация от Люба Василева, организатор на кампанията за безплатните прегледи за диабет в Пловдив. Според статистиката всеки 11-ти човек по света е засегнат от болестта. У нас над 430 000 българи живеят с тази диагноза, като близо половината не са диагностицирани.

Изкуствоведът  Пламен Петров ще ни върне към Първото българско промишлено-земеделско изложение в Пловдив от 1892 година. Поводът е свързан със специалния художествен отдел и участието на 16 автори. След 127 г. в Градска художествена галерия ще се открие изложба с оригиналните произведения на 7 художници, които нашите предци са имали удоволствието да видят.

Среща в ефира със Свидна Тачева, автор на книгата „Телос – пробуждане на съзнанието на петото измерение. Това са нашите мисли, вярвания, емоции, мечти, които намират отражение в заобикалящата ни материална среда.  

В Стария град продължава фестивалът „Международни фотографски срещи“. В зона „Култура“ гостува фотографът Владимир Василев, който от 20 години живее във Франция. Той се представя с изложба от 80 фотографии, а заедно с доц. Никола Лаутлиев ни въвежда в кухнята на това изкуство и възможностите за продажби.

В рубриката „Добро утро, Ден“ тази седмица Живка Танчева разговаря с финансовия анализатор Светозар Гледачев.

Слушайте ни! „Точно днес“ 22-ри октомври от 6.00 до 9.30 часа.


Още от категорията

"Вход свободен" - Изкуството като терапия

Европейския ден на Музикотерапията ще бъде отбелязан в страната ни за шести път. Ден по-рано ни гостуват музикотерапевтите Елена Кумчева, Радка Георгиева и Яница Чуканска. В разговора очаквайте подробности за  отбелязването на  професионалния  празник и как развитието на  музикотерапията в Пловдив и България. От събеседниците ни е и поканата за..

обновено на 14.11.19 в 09:36
Пловдив

"Точно днес" - отблизо и от по-далеч

След изборните страсти, дойде времето за работата и отключване на проектите.  Ще погледнем напред с новия кмет на Перущица - Мария Вълканова от ГЕРБ. За програмата, за новия пъстър общински съвет в града, за европейските проекти в бъдеще и за наследството от Ради Минчев говорим с нея. Новият стар заместник-кмет на Пловдив Стефан Стоянов ще участва в..

публикувано на 13.11.19 в 16:21

„Ден след ден“ на 13 ноември

Дъждовно, бюджетно и прогнозно – с таково темпо продължава и втората половина на срядата. В двата часа на следобедната ни програма говорим за парите на държавата. Бюджет 2020, който е пица с пармезан и шунка -според управляващите. И още - бюджет балансиран, защото държавата ще харчи толкова, колкото е събрала. И още -с приоритети образование,..

публикувано на 13.11.19 в 14:24

Световен ден на добротата във "Вход свободен"

На днешния 13-ти ноември честваме Световния ден на добротата. От къде произлиза този ден и защо? Отговорите, в днешното предаване.  Днес ще ви представим и две събития, които ще поставят своя старт в съботния ден.  С Никола Венков ще говорим за изложбата „Красотата, която споделяме“, а в разговор с Десислава Самуилова ще научите повече за..

обновено на 13.11.19 в 09:47

"Точно днес" - позитивно и в синхрон с есента

Есенни сюжети бележат  времето в очакване на по-спокойния политически сезон. След броенето на бюлетините и  лиспопада на кандидатите за власт, атмосферата се проясни и  оконтрасти новите фигури в управлението по места с амбициите им за  по-добра промяна.  А  експертизата на утвърдените ще бъде коридорът  за поредното начало. След полагане на..

публикувано на 12.11.19 в 18:05