Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП може би ще се "въздържи" на балотажа в Пловдив

Областният председател на БСП Георги Гергов
Снимка: БГНЕС

Като добри оцени резултатите на БСП в местните избори в Пловдив и региона областният председател на партията Георги Гергов. БСП  ще има 7 общински съветници в Пловдив, което е с двама повече от предишното участие на партията в местния парламент и я нарежда на второ място като политическа сила в него. 

Кандидати на БСП отиват на два балотажа за районен кмет под тепетата - в "Западен" и "Северен".  А в областта БСП печели Садово на 1 тур и има 5 балотажа в общините Асеновград, Първомай, Родопи, Брезово и Хисаря.

За мен тези резултати са добри и се надявам, че ще покажем, че това, което сме обещавали в програмите си, ще го направим - каза пред Радио Пловдив Георги Гергов.

Той призна, че победители в изборите са ГЕРБ, но направи заявка, че за областта това може и да не е така след втория тур. 

Ние имаме една община, ГЕРБ има повече от една община в областта. Нищо не е ясно. Имаме 5 балотажа и то в големи общини. Ако ние вземем тези общини, не знам дали ГЕРБ ще е победител в областта.

На въпрос дали ще отправи призив за подкрепа на балотажа за единия от двамата кандидати за кмет в Пловдив, Гергов обяви, че утре БСП ще се събере на градски съвет, на който ще се реши позицията на партията.

Но аз смятам, че не можем да подкрепим нито ГЕРБ като дясна партия, нито Славчо Атанасов, който е в крайно дясно. Лично мое мнение – Пловдив не трябва да заспива. Иван Тотев с всички кусури направи доста неща в този град. Това трябва да продължи. Който и да стане кмет – Славчо Атанасов или Здравко Димитров - трябва да продължи. В никакъв случай не трябва да ощетяваме гражданите на Пловдив и бизнеса да заспи градът. Този период сме го преживявали и не трябва да се повтаря.

Гергов нарече "цирк" обявяването на резултатите от екзитпола в деня на изборите, които първоначално изпратиха на балотаж със Здравко Димитров Дани Каназирева.

Много добре се сещаме, че Дани Каназирева беше толерирана от ГЕРБ. И затова получи тези резултати И затова се разигра този цирк с екзитпола. След това се прехвърли на други, че са виновни. Но всичко това беше много добре организирано и направено, което не им прави чест - коментира Гергов.

За кандидата на БСП за кмет на Пловдив коментира: Николай беше най-подготвеният. Не че е кандидат на БСП, за да го хваля. Но ние сме БСП и всички играят срещу нас. И призна:

Ветрилото, което беше направено – беше 100%-ово - все пак Славчо Атанасов е в коалиция с ГЕРБ в централното управление на държавата. Дани Каназирева винаги си е гласувала с ГЕРБ. И  Жоро Колев, в общинския съвет.  Това беше един модел, който аз го харесвах, но не можах да го направя. Ей това е положението. Да имаш патерици.  ГЕРБ има достатъчно патерици и ГЕРБ е длъжник в Пловдив. Ще видим какво ще направи.

В новия ОбС БСП ще е конструктивна опозиция, каза още Гергов. И направи извод, че трябва да се работи повече на терен. 

От 5-то място в миналия местен парламент сме на второ място. Ние сме си свършили работата. В областта стоим добре, много добре стоим. Ако вземем тези общини, ще е много по-добре от миналия път.

След тези избори БСП  влиза в изборен период, каза още Георги Гергов, чийто мандат изтича и не може повече да се кандидатира за областен председател. Кой ще го наследи се очаква да стане ясно до следващия месец май.  

Цялото интервю с Георги Гергов може да чуете в приложения аудио-файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38