Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летящи и фал стартове "Ден след ден"

Президентът Румен Радев върна избора на следващия главен прокурор "на поправителен" във Висшия съдебен съвет. Сценариите оттук – нататък са ясно разписани в Конституцията. Независимо от липсата на срокове във времето, правомощията и процедурите, които следват, водят до едно - Гешев най-вероятно просто ще бъде преизбран. Освен ако той сам не се оттегли от процедурата, но едва ли?

Защо се вторачваме в личността, а не в законовата уредба, дала възможност за налагане на една кандидатура без алтернатива? Ще дръзне ли някой да побутне нормативните разпоредби? Минава ли този сценарий през политическа криза? За следствията и причините ще е разговорът ни с юриста и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в Софийския университет.

От средата на 2020 г. битовите потребители преминават към свободния пазар на ток, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. А Европейската комисия постави пазарния принцип като условие, за да удължи живота на въглищните централи у нас до 2025 година. След това, според новите правила на Брюксел за чиста енергия, те ще бъдат затворени.

Защо България не направи необходимото, за да защити нашите ТЕЦ-ове, които произвеждат 40% от електричеството в страната? Какво ще се случи с българската енергетика след 2025 година? При какви цени ще купуваме ток, след като ще плащаме огромни пари за квоти? Темата ще коментираме с Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ.

И още:

Тържествена клетва да служат на избирателите си и да работят за техния просперитет дадоха новият стар кмет на община „Марица“ Димитър Иванов, кметовете на 19-те кметства и 29 общински  съветници. Те за трети път преизбраха на поста председател Гергана Трендафилова от ГЕРБ. А кметът Иванов набеляза като една от най – важните и спешни задачи провеждането на местен референдум, така че община „Марица“ да не се влее в община Пловдив. Тържествената първа сесия в община „Марица“ обобщава в репортажа си Веселина Пеева.

В Смолян Венера Аръчкова от ГЕРБ сменя работното си място – от кабинета на заместник-кмет се мести в този на председател на Общинския съвет в града.

Сладка ли е победата когато си единствен кандидат за поста? Защо другите политически групи в местния парламент не излъчиха сови кандидати? Какъв знак е фактът, че финансист застава начело на съветниците в Смолян? Отговорите очакваме от новоизбрания председател Венера Аръчкова.

Ще ви срещнем и с младата майка Елена Куцева, един от инициаторите на гражданската подписка, която алармира институциите за лош път. Потърпевши от неразчистения и рисков път са жителите на селлата Розово и Равногор в община Брацигово. Над 300 са подписалите се в жалбата, паралелно он лайн петиция върви и в социалните мрежи.

Започваме след новините в 15 и ще сме заедно до 17 часа в днешния петък.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Утрото на Дановия хълм

"Точно днес" за близките и по-далечни дни

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото.  "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за  последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. За..

публикувано на 22.04.24 в 15:10

Преди вота, след бала и след белите "Ден след ден"

Размисли след бала, пренареждане за вота две в едно, хронограма за изборите, строителен куриоз в училище „Елин Пелин“ и продължаващия спор за металната ограда на Небет тепе – това са заглавията на разговорите в предаването „Ден след ден“ от 15 до 17 часа. Журналистът Любомир Минчев ще коментира защо след годишния бал на ГЕРБ в Пловдив..

публикувано на 22.04.24 в 14:44

"Вход свободен" - късен старт на работната седмица

В началото на седмицата понасяме поредния каприз на времето! И ако до преди месец моожехме да обвиним "женската прироода" за всички прищявки на климата, то в пооследната седмица нежната пооловина от човечеството е вън от всички подозрения!  В рубриката ни "Жена - истории за Вселени" днес ви срещаме с психолога Янка Василева. Един от професионалните..

публикувано на 22.04.24 в 09:30

С новата седмица "Точно днес" на 22 април

В утрото на понеделника теми и събеседници до 9.30 часа. Стартираме Европейската имунизационна седмица в разговор с проф. Ани Кеворкян, ръководител на катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ в МУ Пловдив преди семинара, който организира висшето училище и дискусията по важна тема - завръщат ли се позабравени инфекциозни болести като..

публикувано на 21.04.24 в 16:49

Ранно утро с "Шейкър"

Поредно неделно утро посрещаме заедно, с надежда за повече, повече хармония и баланс в отношенията, в живота въобще!  За баланса в изкуството си говорим със сценографа Кънчо Касабов, и за работата с формите и пространството. След срещата художника, оставаме една идея по - обнадеждени в доброто, което предстои в културата у нас! Срещата ни с Кънчо Касабов..

обновено на 20.04.24 в 16:26