Летящи и фал стартове "Ден след ден"

Президентът Румен Радев върна избора на следващия главен прокурор "на поправителен" във Висшия съдебен съвет. Сценариите оттук – нататък са ясно разписани в Конституцията. Независимо от липсата на срокове във времето, правомощията и процедурите, които следват, водят до едно - Гешев най-вероятно просто ще бъде преизбран. Освен ако той сам не се оттегли от процедурата, но едва ли?

Защо се вторачваме в личността, а не в законовата уредба, дала възможност за налагане на една кандидатура без алтернатива? Ще дръзне ли някой да побутне нормативните разпоредби? Минава ли този сценарий през политическа криза? За следствията и причините ще е разговорът ни с юриста и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в Софийския университет.

От средата на 2020 г. битовите потребители преминават към свободния пазар на ток, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. А Европейската комисия постави пазарния принцип като условие, за да удължи живота на въглищните централи у нас до 2025 година. След това, според новите правила на Брюксел за чиста енергия, те ще бъдат затворени.

Защо България не направи необходимото, за да защити нашите ТЕЦ-ове, които произвеждат 40% от електричеството в страната? Какво ще се случи с българската енергетика след 2025 година? При какви цени ще купуваме ток, след като ще плащаме огромни пари за квоти? Темата ще коментираме с Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ.

И още:

Тържествена клетва да служат на избирателите си и да работят за техния просперитет дадоха новият стар кмет на община „Марица“ Димитър Иванов, кметовете на 19-те кметства и 29 общински  съветници. Те за трети път преизбраха на поста председател Гергана Трендафилова от ГЕРБ. А кметът Иванов набеляза като една от най – важните и спешни задачи провеждането на местен референдум, така че община „Марица“ да не се влее в община Пловдив. Тържествената първа сесия в община „Марица“ обобщава в репортажа си Веселина Пеева.

В Смолян Венера Аръчкова от ГЕРБ сменя работното си място – от кабинета на заместник-кмет се мести в този на председател на Общинския съвет в града.

Сладка ли е победата когато си единствен кандидат за поста? Защо другите политически групи в местния парламент не излъчиха сови кандидати? Какъв знак е фактът, че финансист застава начело на съветниците в Смолян? Отговорите очакваме от новоизбрания председател Венера Аръчкова.

Ще ви срещнем и с младата майка Елена Куцева, един от инициаторите на гражданската подписка, която алармира институциите за лош път. Потърпевши от неразчистения и рисков път са жителите на селлата Розово и Равногор в община Брацигово. Над 300 са подписалите се в жалбата, паралелно он лайн петиция върви и в социалните мрежи.

Започваме след новините в 15 и ще сме заедно до 17 часа в днешния петък.
Още от категорията

"Вход свободен" - Изкуството да общуваш

 Общуването в неговите най-различни форми и окраски разглеждаме днес! Къде стои здравословната, приемливата, градивната граница в различните видове комуникация. Другаруване, съжителство, дружба, приятелство, близост, контакт,  взаимност, духовна връзка, компания, група, общество - са все разновидности на общуването, разделени от потребностите,..

обновено на 20.11.19 в 09:24

За Леонардо и социума "Точно днес

Има - няма месец след изборите и  започна активно следизборно разиграване .  Болнично и пенсионно – с познатата стъпка „напред-назад“, и какво ли още  в контекст и замисъл ? В опозиционния сектор  също не/изненадващи  сюжети: при някои - неутолими лидерски амбиции, при други – привидно снишаване във/извън къщите за гости.  Анализ на политолога..

публикувано на 19.11.19 в 16:59

"Ден след ден" кофликити, изкуство и Коледа

Замириса на Коледа в Пловдив от тази сутрин. Фонтанът пред общината се подготвя да посрещне коледното дърво. Но преди да ви разкажем за подготовката за празника тази година, ще ви предложим поглед към някои от най-актуалните теми в днешния ден: След като премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да се внесе в Парламента идеята за неплащане на..

публикувано на 19.11.19 в 13:52

Импровизационен театър и изложба във „Вход свободен“

Говорим за плейбек театър „Тук и сега“, които гостуват днес в Пловдив. Театър на импровизацията и историите на публиката. Цвета Балийска, създател на театъра и преподавател по плейбек театър, е нашият човек по темата. С д-р Анелия Авджиева, от Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“, коментираме изложбата „Без рамки“...

обновено на 19.11.19 в 10:15

„Точно днес“ – не всичко е пари

Бюджет 2020 година – от балансиран, през консервативен до „пица с пармезан и шунка“. Суперлативите за финансовата рамка на държавата бързо се топят на фона на недоволството от постигнатото коалиционно споразумение, а именно - първия ден от болничните да не се заплаща. За всичко това ще говорим в утрото на 19 ноември. Във времето от 6 до 9.30..

публикувано на 18.11.19 в 16:40