Изборът на главен прокурор излишно се политизира

Открива се своеобразна Пуническа война между две гилдии в Съдебната власт

В този спор най-лошото, което се случва, за съжаление е, че този спор и тази процедура излишно се политизира. И това вещае след себе си  доста проблеми, които ние ще констатираме след година-две, може би и повече. Практически се открива една своеобразна Пуническа война между две професионални гилдии в Съдебната власт – от една страна на съдиите и от друга страна на прокурорите и следователите. Което не говори добре за нашата държава.

Така бившият конституционен съдия и професор по конституционно право Пламен Киров коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив напрежението  около избора на нов главен прокурор на България. Той се спря на мотивите, с които президентът Румен Радев върна на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев на поста. Посочената от държавния глава липса на състезателност професорът коментира с въпрос: 

Знаете ли колко кметове на населени места бяха избрани на миналите местни избори с една единствена кандидатура? Около 400. Някой да постави морални съображения?

Проф. Киров обясни, че в действията на ВСС за издигане на един кандидат има логика и посочи, че тя е заложена с последните изменения в Конституцията по отношение състава на ВСС от 2015 година и разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска. Според него: Оттам произтичат нещата и оттам може би за вбъдеще ще сме свидететели на повтарящо се действие от страна на съответните колегии да застават зад един единствен кандидат. Така че тук моралът няма никакво отношение.

Професорът се противпостави и на аргумента на Радев за липсата на високо обществено доверие към кандидата: Това дали общественото доверие е достатъчно - аз не знам как президентът определя. Като гледа звездите или по някакви други обективни критерии? Това, според мен, не е един издържан мотив, категоричен мотив. Освен това, ако забелязвате, президентът се концентрира изключително върху формални критерии. Аз не виждам президентът да е направил някакви възражения относно личностните, персоналните и професионалните качества на кандидата. Изтъква само формални критерии, които - така обосновани от него - имат политически отенък, за съжаление.

За служебно-институционалната подкрепа, която кандидатурата на Иван Гешев е получил, проф. Киров изрази мнение, че такава реакция е нормална, защото става въпрос за магистрат, който оглавява Специализираната прокуратура и институциите, от които е получил подкрепа, са работили с него и могат да дадат преценка: Не знам защо трябва  да приемаме, че това е укоримо, че определни държавни институции изразяват оценка към един или друг кандидат. 

А критиките от страна на Висшия адвокатски съвет нарече "необосновани" и попита: Е, в коя нормална държава адвокатите ще хвалят прокурорите и обратно? Те винаги са противоположни страни в наказателния процес. Ако в една държава оставите адокатите да определят кой ще бъде главен прокурор, смятате ли това за редно?

Проф. Пламен Киров още веднъж изясни процедурата след като президентът Румен Радев върна на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Той обясни, че ВСС следва да гласува отново същия кандидат и ако той събере необходимия брой гласове - 17 и повече от своя състав - държавният глава не може да отклони повторно направеното предложение за същото лице и е длъжен да издаде указ. Ако ВСС не успее да събере необходимото мнозинство, би следвало да започне нова процедура за номиниране на нов кандидат, който да бъде предложен.


Цялото интервю с проф. Пламен Киров може да чуете в аудио-файла.

Още от категорията

Хората са доста нащипани, не вярват и ще протестират

Въпреки оттегленето от премиера намерение за неизплащане на първия ден от болничните, синдикатите се готвят за протести, каза в предаването „Ден след ден“ председателят на Стачния комитет на КНСБ Тодор Капитанов. Протестът ще се състои, защото няма институция в страната, която да даде гаранция, че това безумие няма да се предложи отново...

публикувано на 19.11.19 в 15:31

Стопани на къщи за гости не искат да връщат европари

Шест къщи за гости в Пловдивска област трябва да върнат изцяло получените европари по проектите за изграждането им заради констатирани нарушения. Те са в обявения от Държавен фонд „Земеделие“ предварителен списък с бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони, за които е открито производство за налагане на 100 % санкция. В..

публикувано на 19.11.19 в 15:11

На празника на Сухопътни войски - говорят ветераните

Датата 19-ти ноември, на която за пореден отбелязваме празника на Сухопътните войски на българската армия е паметна, избрана за честване на родната бойна слава заради  събитията, случили се на този ден  през 1885-година, по време на Сръбско – българската война.   Сухопътните войски  са основният вид въоръжени сили в Българската армия.  Днес те..

публикувано на 19.11.19 в 12:26

Битката в БСП пречи на поставените цели

Ако развитието на БСП се сведе до битка на две лобита, нищо добро не чака партията. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател. Той каза още, че има смисъл от вътрешно-партийната демокрация, ако тя я тласка напред. Пречка за изпълнението на целите пред БСП, са именно тези..

публикувано на 19.11.19 в 10:30

БЛС иска повишаване на цените на медицинските дейности

БЛС настоява средствата, с които се повишава бюджета на НЗОК за 2020 година, да се използват изцяло за повишаване на цените на медицинските дейности. Другото ни искане е да се предвидят 18 милиона лева допълнително за направленията, които не са достатъчно добре оценени в бъдещия бюджет – това са първичната и специализираната доболнична..

публикувано на 19.11.19 в 10:12