Без светлина в тунела на българската енергетика

От средата на 2020 г. битовите потребители преминават към свободния пазар на ток, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. А Европейската комисия постави пазарния принцип като условие, за да удължи живота на въглищните централи у нас до 2025 година. След това, според новите правила на Брюксел за чиста енергия, те ще бъдат затворени.

Защо България не направи необходимото, за да защити нашите ТЕЦ-ове, които произвеждат 40% от електричеството в страната? Какво ще се случи с българската енергетика след 2025 година? При какви цени ще купуваме ток, след като ще плащаме огромни пари за квоти? 

Отговори на тези въпроси даде в предаването "Ден след ден" Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ.

Според него българската държава действа твърде бавно и неуверено по отношение на защитата на интересите в енергетиката, а този сектор е национално богатство. 

България трябва много по- активно да работи с европейските институции за въглищните централи, така както направиха поляците и защитиха това свое производство. Но нашата държава е много пасивна. Две години само се говори и нищо не се случва. Има добри намерения, но те си остават само намерения.

След 2025 година ще влязат квотите за въглищните централи и това ще влезе в цената, която нито хората, нито бизнеса ще могат да си позволят, прогонозира синдикалистът.

Той не се нае да прогнозира как ще се промени цената на тока след 1 юли догодина, когато и битовите потребители ще ползват ток от свободния пазар, защото механизмът, за който говори енергийният министър, все още е незивестен.

Ако е чисто свободен пазар няма да плащаме повече, но либерализиран пазар в енергетиката е невъзможен, дори само заради това, че продукцията на американските централи се изкупува задължително.

Предстои КНСБ да предизивика дебат в НСТС по темата, декларира в интервюто Божидар Митев.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Хората са доста нащипани, не вярват и ще протестират

Въпреки оттегленето от премиера намерение за неизплащане на първия ден от болничните, синдикатите се готвят за протести, каза в предаването „Ден след ден“ председателят на Стачния комитет на КНСБ Тодор Капитанов. Протестът ще се състои, защото няма институция в страната, която да даде гаранция, че това безумие няма да се предложи отново...

публикувано на 19.11.19 в 15:31

Стопани на къщи за гости не искат да връщат европари

Шест къщи за гости в Пловдивска област трябва да върнат изцяло получените европари по проектите за изграждането им заради констатирани нарушения. Те са в обявения от Държавен фонд „Земеделие“ предварителен списък с бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони, за които е открито производство за налагане на 100 % санкция. В..

публикувано на 19.11.19 в 15:11

На празника на Сухопътни войски - говорят ветераните

Датата 19-ти ноември, на която за пореден отбелязваме празника на Сухопътните войски на българската армия е паметна, избрана за честване на родната бойна слава заради  събитията, случили се на този ден  през 1885-година, по време на Сръбско – българската война.   Сухопътните войски  са основният вид въоръжени сили в Българската армия.  Днес те..

публикувано на 19.11.19 в 12:26

Битката в БСП пречи на поставените цели

Ако развитието на БСП се сведе до битка на две лобита, нищо добро не чака партията. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател. Той каза още, че има смисъл от вътрешно-партийната демокрация, ако тя я тласка напред. Пречка за изпълнението на целите пред БСП, са именно тези..

публикувано на 19.11.19 в 10:30

БЛС иска повишаване на цените на медицинските дейности

БЛС настоява средствата, с които се повишава бюджета на НЗОК за 2020 година, да се използват изцяло за повишаване на цените на медицинските дейности. Другото ни искане е да се предвидят 18 милиона лева допълнително за направленията, които не са достатъчно добре оценени в бъдещия бюджет – това са първичната и специализираната доболнична..

публикувано на 19.11.19 в 10:12