Отбелязваме 30 години от началото на демократичните промени у нас

| обновено на 10.11.19 в 19:35
На пленум на ЦК на БКП преди 30 години Тодор Живков (вдясно) бе освободен от поста генерален секретар на партията след десетилетия начело на страната.
Снимка: БНР, архив

Днес се навършват 30 години от начало на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков беше освободен от поста генерален секретар на партията след десетилетия начело на страната. На тази дата започва и преходът на България към пазарна икономика.

Годишнината коментираха в официалните си фейсбук профили първите мъже у нас президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов. 

Президентът Румен Радев написа: 

„Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена“. Радев посочва още: „Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност“. Президентът подчертава, че България е направила своя важен геополитически избор, но не е успяла да изгради трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото. „Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни“, добавя Радев.  Според него -  "ако искаме България да се превърне в държава с висок стандарт, качество на живот и сигурност," необратимостта на демократичните процеси трябва да бъде гарантирана.

Изявлението на премиера Бойко Борисов прозвуча и по БНТ: 

Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни в новата ни история. С много работа и усилия днес  България е различна и тук се живее много по-добре“. Министър председателят припомня, че по време на прехода българите сме преминали през редица трудности и ги изброява: „хиперинфлация, масови фалити на банки, пенсии и заплати по няколко долара, опашки пред магазините, празни щандове, блокиране на цялата държава, безнадеждност“. Днес  "това са спомени от миналото", категоричен е премиерът, подчертавайки: „България е член на НАТО и на ЕС, пътуваме свободно по света, БВП бележи ръст всяка година, а безработицата е на историческо рекордно ниско ниво." Бойко Борисов добавя още, че сме извървели дълъг път и "днес България се развива"

В заключенията си и двамата първи мъже посочват отговорността на всеки от нас. За президента: „Реалната промяна, която да осмисли живота и да даде перспектива на всеки български гражданин, зависи от всички нас“.  За премиера: „Най-важното днес е, че резултатите се постигат с работа и зависят от всеки един от нас“


Още от категорията

Кантонерът, забравил да спусне бариерата, изпил 200 грама алкохол

 Районният съд в Асеновград остави в ареста 61-годишния Кирил Македонски, обвиняем за тежката катастрофа на железопътния прелез в града. При инцидента влак помете лек автомобил, пострадаха трима души, единият от тях е в тежко състояние. Кръвната проба сочи, че пазачът на охраняемия прелез е с 2,61 промила алкохол. Касае се за особено тежък случай на..

публикувано на 15.11.19 в 15:40

Пловдив изостава със заплатите, нарежда се едва на осмо място

Пловдив е на осмо място по размер на средната работна заплата в страната. 1 087 лева е месечно възнаграждение в областта за третото тримесечие на годината. Това е с близо 15 процента по-малко от средната месечна заплата за страната, която е 1 249 лева, отчитат от Териториално статистическо бюро – Юг. Първата позиция е за столицата София с 1..

обновено на 15.11.19 в 15:15

Патриотите в Пловдив се разделиха...и още рокади в новия ОбС

НФСБ и ВМРО няма да имат обща група в новия общински съвет. Слави Георгиев и Костадин Гаров обявиха днес, че ще бъдат независими общински съветници.  Слави Георгиев, който в миналия мандат беше председател на групата съветници на Патриотите,  съобщи във Фейсбук, че става независим.  Днес взех решението, да бъда независим общински съветник и..

обновено на 15.11.19 в 15:15

Менда Стоянова даде старт на фестивала "Дефиле на младото вино"

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ официално бе открит от Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тя пожела „На добър час“ и покани Бога на виното и веселието Дионисий да отвори първата бъчва с младо вино от асеновградски мавруд.  По традиция танцьорите от Ансамбъл „Тракия“ и млади девойки в бели одежди,..

публикувано на 15.11.19 в 15:14

Паркиран бус се заби в метална сцена на площада в Баните

Паркираният автомобил потеглил сам по стръмна надолу улица и след 60 – 70 метра се блъснал в металната конструкция. Инцидентът е станал предиобед като за щастие пострадали няма.  Бусът със смолянска регистрация зареждал магазин. Според кмета Милен Белчев при удара са нарушени болтовите връзки на конструкцията.  Размерът на щетите ще стане..

публикувано на 15.11.19 в 13:52