Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 30 години от началото на демократичните промени у нас

| обновено на 10.11.19 в 19:35
На пленум на ЦК на БКП преди 30 години Тодор Живков (вдясно) бе освободен от поста генерален секретар на партията след десетилетия начело на страната.
Снимка: БНР, архив

Днес се навършват 30 години от начало на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков беше освободен от поста генерален секретар на партията след десетилетия начело на страната. На тази дата започва и преходът на България към пазарна икономика.

Годишнината коментираха в официалните си фейсбук профили първите мъже у нас президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов. 

Президентът Румен Радев написа: 

„Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена“. Радев посочва още: „Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност“. Президентът подчертава, че България е направила своя важен геополитически избор, но не е успяла да изгради трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото. „Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни“, добавя Радев.  Според него -  "ако искаме България да се превърне в държава с висок стандарт, качество на живот и сигурност," необратимостта на демократичните процеси трябва да бъде гарантирана.

Изявлението на премиера Бойко Борисов прозвуча и по БНТ: 

Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни в новата ни история. С много работа и усилия днес  България е различна и тук се живее много по-добре“. Министър председателят припомня, че по време на прехода българите сме преминали през редица трудности и ги изброява: „хиперинфлация, масови фалити на банки, пенсии и заплати по няколко долара, опашки пред магазините, празни щандове, блокиране на цялата държава, безнадеждност“. Днес  "това са спомени от миналото", категоричен е премиерът, подчертавайки: „България е член на НАТО и на ЕС, пътуваме свободно по света, БВП бележи ръст всяка година, а безработицата е на историческо рекордно ниско ниво." Бойко Борисов добавя още, че сме извървели дълъг път и "днес България се развива"

В заключенията си и двамата първи мъже посочват отговорността на всеки от нас. За президента: „Реалната промяна, която да осмисли живота и да даде перспектива на всеки български гражданин, зависи от всички нас“.  За премиера: „Най-важното днес е, че резултатите се постигат с работа и зависят от всеки един от нас“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27