Демократично и преходно „Точно днес“

| обновено на 10.11.19 в 18:40

На 11 ноември 1989 г. Тодор Живков е изпратен в заслужена почивка от своите верни другари и съпартийци. Той вече не решава, какво ще се случва в България, и кой на каква служба ще бъде. Той е бивш, пенсиониран, от него нищо не зависи. Вестниците „Работническо дело“, „Земеделско знеме“ и „Отечествен фронт“ не съобщават нищо за случилото се предишния ден. Тогава казат, че страната тръгва по нов път, но какъв? Преходът става чрез вътрешнопартийна подмяна на лидери, а свалянето на Тодор Живков, който 35 години е на върха на държавното управление, остава в сянката на  падането на Берлинската стена. Фактите сочат, че международните медии пропускат този факт.

Днешният ден е важен за Пловдив, защото нови хора поемат управлението на града и областта. В длъжност встъпват областният управител Дани Каназирева и кметът Здравко Димитров. Новото начало дава увереност за нови надежди.

На първата си сесия Общинският съвет ще избере своя председател за мандата. Това е празник, защото всички ще се закълнат да служат честно и достойно на Пловдив. Сесията ще открие по традиция най- възрастният общински съветник, доц. Ангел Иванов от коалиция „БСП за България“. С него ще говорим за старта на третия му мандат, за конфигурацията в Общинския съвет, и възможностите да работят заедно за интересите на пловдивчани.

Социологът Евелина Славкова ще коментира, какво спечелихме и какво загубихме за 30 години. България стана ли по-добро място за живеене, или по-лесно за напускане? Какви са нагласите на хората към институциите, които видимо губят доверие.

Ще чуете художника Константин Анастасов за изложбата „Българският преход през погледа на сатирика Асен Димитров – Феликс и художника Константин Анастасов – Коко“. Откриването е в Културен център на Радио Пловдив.  

Преди новините в осем е срещата с Гроздалина Георгиева, уредник в Етнографски музей-Пловдив. Тя ще разкаже за Вълчите празници и дългите нощи. Вълкът е бил тотемно животно на прабългарите, като в народната традиция се смесват езическите и християнските вярвания.

В зона „Култура“ гостува доц. Атанас Шопов, директор на Историческия музей в Панагюрище. Днес уникалните 9 съда на Панагюрското съкровище ще бъдат изложени до 16-ти декември в специална зала – трезор. Поводът е 70-тата годишнина от откриването на съкровището. Ще бъде показана изложба на проф. Емил Мирчев, който участва в  изработката на  двете копия на съкровището. Известни траколози ще се съберат на Кръгла маса за ролята на Панагюрското съкровище и неговото пътешествие по света.

Тази седмица в рубриката „Добро утро, Ден“ срещата е с австралийския тенор Марк Фаулър, който от 6 години е солист на Пловдивската опера. С него разговаря Галя Митева.

Слушайте ни! „Точно днес“ на 11 ноември, от 6.00 до 9.30 часа. 


Още от категорията

"Ден след ден" от главния прокурор до изкуствения интелект

В средата на месец ноември гледаме напред - към идната година и дори към по-далечно бъдеще. Ето така: Кога ще бъде избран новият главен прокурор? След прегласуваното решение на ВСС за Иван Гешев има ли вариант новият главен прокурор да е друг, освен него? И още – за морала, правото и рефлексиите върху редовия българин  на този проточил се вече..

публикувано на 15.11.19 в 14:15

Две поредни съботи "Зад волана" ще е в "Звукът на киното"

В "Звукът на киното" ще слушаме музиката от филма „Зад волана“/Baby Driver . 35-те парчета от саундтрака на "Зад волана" ще чуете в две поредни съботи. Лентата от 2017 година е на сценариста и режисьор  Едгар Райт и в нея се  разказва за Бейби – почитател на музиката, който е принуден да работи за престъпен бос като шофьор на коли при извършване на..

обновено на 15.11.19 в 14:05

Концерт и дефиле във „Вход свободен“

В 319-тия ден на годината, говорим за концерт. Ансамбълът на Сахадева, с първи самостоятелен концерт в Пловдив. Събитието е в неделя, Дом на културата „Борис Христов“, вход свободен. Дора Димитрова, един от организаторите на концерта, разказва. Днес започва и традиционният за града ни фестивал, „Дефиле на младото вино“. Говорим с Мария..

обновено на 15.11.19 в 09:50

Оценките на фактите "Точно днес"

От избора на главен прокурор през пенсиите и болничните до виртуозите пианисти - такава графика ще имат темите в предаването "Точно днес" в петък. Чуйте  представляващия Висшия съдебен съвет, който потвърди вота си за Иван Гешев, Боян Магдалинчев . Чуйте и депутата от ВМРО Александър Сиди за общото решение с ГЕРБ първият ден от болничните да се..

публикувано на 14.11.19 в 17:32

Трудният път на големите проекти „Ден след ден“

Изграждането на пробив под Централна гара в Пловдив струва 112 милиона лева. Това е единствената оферта, представена днес в НКЖИ от консорциум, в който водещ участник е строителната компания Трейс. Държавата обаче е готова да плати малко под 80 милиона лева за реализацията на проекта и по неофициална информация това означава прекратяване на..

публикувано на 14.11.19 в 14:45