Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Илиев: Трябва да покажем ново лице на отбора

31-годишният лидер и капитан на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев за първи път беше повикан в националния отбор на България, като това стана от новия селекционер Георги Дерменджиев. Илиев ще има възможности да дебютира в приятелския мач с Парагвай и в европейската квалификация с Чехия.

"Много добре се чувствам, за всеки е гордост и чест да бъде в националния отбор на страната. Очаквам с нетърпение да дебютирам. И двата предстоящи мача са изключително важни, а най-важното е всички да покажем, че вървим в правилната посока и да загърбим лошите резултати. Това каза сега и старши треньорът - че каквото било-било и да вървим напред.

Дали са важни резултатите? Да, първият мач е контрола, но ние не гоним точки така или иначе. Изключително важно е да се покаже, че тръгваме в правилната посока. Треньорът ще определи задачите за всеки в тези два мача. За мене е голяма чест, че съм повикан и ще се опитам това да не бъде единична повиквателна. Със сигурност, всички повикани, ще се раздадат, защото това е лицето на българския футбол. Въпросът е да се покаже израстване.

За мене лично е важно, че двата мача сега са в къщи, затова трябва да се постараем. Аз лично ще дам всичко от себе си. За мача с Англия какво да кажа? Дали си футболист или не – не е приятно. Когато не съм тук, съм фен. Не смятам, че има българи, на които им е приятно да се получават такива резултати“.

Илиев беше попитан и как реагира на факта, че не е бил викан от предишния национален треньор Красимир Балъков.

„Защо не съм бил викан? Всеки треньор си има свои виждания, той си избира състава, а и накрая по-голямата отгтоворност пада върху треньора, всичко е забравено от моя страна. Решението на Балъков няма защо да ме обижда. Както се вижда, новият треньор е преценил, че имам място и съм тук. Винаги ще има футболисти, които се смятат за пренебрегнати, винаги ще има критикуващи. И това не е само в нашия отбор, а в световен мащаб и са нормални неща. Имахме разговор целия отбор, опита се Дерменджиев да ни подскаже, че трябва да забравим това, което е било досега. От него лъха оптимизъм и той се опитва да го пренесе в отбора“.

Играчите пък не бива да се влияят нито от расисткия скандал в мача с Англия, нито от скандалите в БФС и последвалата оставка на президента на централата Борислав Михайлов.

"Работата на футболистите е да се представят на терена и не бива да се влияят от расизъм и други странични теми. Един футболист , като излезе на терена, трябва да се концентрира само върху играта си. А празните трибуни са най-тягосното нещо за един футболист. А с Чехия ще стане хубав мач срещу силен противник и съжалявам за това. Дано този факт не ни повлияе негативно".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Николов

Шестима национали се завърнаха в "Ботев"

Футболистите на Ботев (Пловдив) Георги Николов, Атанас Чернев, Димитър Папазов (България U21), Матвей Игонен, Йонас Тамм (Естония) и Фаустас Степонавичюс (Литва U21) се завърнаха от своите участия за националните си отбори и подновиха занимания на клубната база днес. Днес играчите проведоха редовно занимание със своите съотборници в „жълто-черно“ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Съдийски назначения 26-ти кръг Първа лига

Съдийската комисия към БФС обяви назначенията за двубоите от 26-ия кръг в Първа лига. Дербито между Локомотив Пловдив и Лудогорец бе поверено на Ивайло Стоянов - Сватбата. Срещата между Ботев Пловдив и Черно море ще бъде ръководена от Валентин Железов. Любопитното е, че точно същите арбитри свириха срещите на пловдивските тимове в миналия кръг, а..

публикувано на 27.03.24 в 10:00

Григор Димитров стигна четвъртфиналите в Маями (САЩ)

Поставеният под №11 Григор Димитров стигна четвъртфиналите на Мастърс 1000 тенис турнира в Маями (САЩ), след като надигра поляка Хуберт Хуркач в епична битка, продължила 2 часа и 41 минути - 3:6, 6:3 и 7:6 (3).  Хасковлията ще играе за първи път в кариерата си в тази фаза на турнира в Маями, а негов съперник в петък ще бъде поставеният под №1 в схемата..

публикувано на 27.03.24 в 09:58

Младежкият ни футболен отбор победи лидера Полша

Младежкият национален отбор на България постигна престижна победа с 1:0 над връстниците си от Полша при гостуване на стадиона-красавец „Шльонск“ в Хожув в евроквалификация. Хубав гол за „лъвчетата“ вкара Марин Петков от Левски след асистенция на Станислав Шопов от ЦСКА. С успеха възпитаниците на Александър Димитров събраха 12 точки на третото място във..

публикувано на 26.03.24 в 18:09

Английски футболни клубове следят нападател на Локомотив

Английските футболни клубове Ковънтри (играе в Чемпиъншип) и Бристъл Роувърс (Лига 1) следят нападателя на Локомотив (Пловдив) Мичи Нтело. Източникът на информацията е от мениджърските среди. 22-годишният Нтело, който е бивш юношески национал на Белгия, пристигна на "Лаута" през януари със свободен трансфер от Шарльороа. Той направи приличен старт с..

публикувано на 26.03.24 в 18:04