Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на НЗОК за 2020 е на отдалечаващата се реформа

ДПС  не подкрепи бюджета на здравната каса за 2020 г. не просто, защото сме опозиция, а с аргумент, че това наистина е бюджет на отдалечаващата се реформа. Само, че реформата не просто не съществува в рамките на този бюджет, тази реформа последното десетилетие стана някакво клише, което се отдалечава все повече. Това заяви д-р Нигяр Джафер - депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комисия. 

 Казвам това със съжаление, защото проблемите в системата са много сериозни и чакат своето решение. Не е въпрос само на обвинение  - кой виновен, кой какво е свършил и кой и защо не е свършил нещо. Въпросът е, че проблемите в системата са толкова изкристализирали и търсят своето решение. Това бяха аргументите да не подкрепим бюджета, защото този бюджет няма да даде решение на нито един от проблемите в здравната система. 

Независимо, че се дават около 400 млн лв повече, отколкото миналата година, ефектът ще бъде отново не добър за пациента. Няма и да осигури нормалната мотивираща заплата на работещия в сферата.  Много стабилно и устойчиво ние наблюдаваме едни негативни тенденции в здравната система – нископлатен висококвалифициран труд на медицинските специалисти, които работят в здравната система, с малки изключения,  най-доплащащият пациент в Европейския съюз е българският пациент, на всичкото отгоре, той е и най-късно диагностицираният точно, поради липсата на профилактика и ранна диагностика и нарастващи неразплатени разходи.

Към този ден от годината не виждаме никаква идея как да се разплати надлимитната дейност. Нещо повече – има доста съдебни решения, че болниците имат право да получат парите си за извършена дейност, но това обаче няма да се случи.

Нигяр Джафер изрази надежда да се преосмисли профилактичният пакет, така че той да накара българските граждани да отидат и да направят профилактичните си изследвания, а не да кара колегите да се чудят как да употребят едни средства, защото става дума за усвояване и фиктивни, формални  прегледи. 

Освен това, държавата трябва да направи така, че да плаща пълния размер на осигуровките за хората, за които тя има, сега тя дава 24 лв докато работодателите и работници над 70 лв.

Тя цитира и други дисбаланси в системата  - доплащането от българския пациент достига до 50 % при  максимум 20 % в Европейския съюз, а съотношението извънболнична помощ – болнична помощ в България е 13 на 50 % докато в ЕС е 25 към 30. 

Много важен е и въпросът за единната информационна система, станала почти легендарна, подчерта нигяр Джафер.

Не може в дигиталния свят,  в който живеем  лекарите да подават информация на хартиен носител или нямаме единна информационна система.  Трябваше до този момент да има аналитични звена в здравната каса и Министерството на здравеопазването, които да направят обективен анализ на проблемите и да предложат решение. Нищо такова не се случи.

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00