Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бюджет 2020 има две стъпки напред - балансът и ръстът от 3,3%

Муравей Радев: Трябва да се произвежда повече, трябва по - бързо да създаваме национален брутен продукт, за да станем по - богати!

Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за 2020 година. Приоритетите в него са образованието, здравеопазването, отбраната и повишаването на доходите.

Предвидено е приходите да бъдат равни на разходите и да възлизат на 46,8 милиарда лева. Заложен е икономически растеж от 3,3%, безработица – 4,1% и инфлация от 2,1%. Предвиден е ръст от 10% за бюджетните заплати, а за учителите увеличението е 17 %. Минималната работна заплата ще стане 610 лева, а средната работна заплата към края на годината трябва да стане 1400 лева. 

Ако чакаме бюджетът да ни направи богати, много се лъжем. Бюджетът може да направи малко по - високи доходите на хората, които директно работят там в бюджетната сфера, но бюджетът не може да направи останалите богати. 

Точно обратно - ние, всички, които работим, икономиката, индустрията, услугите - те правят бюджета по - голям, защото създават икономическия продукт. Ако той е по - голям, повече пари се заделят към бюджета и оттам по обратния път се връщат, финансирайки онези държавни функции, заради които съществува държавата.

Този коментар на философията на финансовата рамка на държавата направи пред Радио Пловдив бившият финансов министър Муравей Радев

Той посочи, че ние като данъкоплатци имаме право да питаме как парите, които отделяме от джоба си, се харчат от държавата - ефикасно, ефективно или се пилеят. Радев нарече задължителна привилегия правото ни да питаме.

Стеснявайки мащаба към Бюджет 2020, бившият финансов министър отбеляза, че за 19 години българинът е забогатял 10 пъти повече от 2010-та година. Тогава имуществото и парите, които населението имаше, бяха 24 милиарда долара. През 2019 г. са 241 милиарда - 10 пъти повече.

Радев призна обаче, че едно е да ти говорят числата, друго е да ти говори твоето човешко съзнание за това, което виждаш пред себе си. Числата не са важни, важно е усещането, което има човекът. А усещането е, че е по - беден!

Финансистът смята, че усещанията не са достатъчни. Човекът трябва и да направи различни неща, за да стане по - богат. 

Трябва да произвежда повече - там е разковничето! Истината е, че ние трябва по - бързо да създаваме национален брутен продукт.  Да не си стоим по къщите или по кафенетата и да мрънкаме, ами да си запретнем ръкавите и да си свършим работата, да работи!

Има две стъпки напред в Бюджет 2020, смята Муравей Радев.

Според него на - голямото достойнство на бюджета за догодина е, че е балансиран - колкото приходи, толкова разходи. Същевременно се създава един буфер за евентуални бъдещи неблагоприятни икономически последици от забавянето на икономическия растеж в световен мащаб. Той утре ще дойде и тука, категоричен е Радев. 

При този балансиран бюджет българското правителството има възможност, маневреност в 3 % от БВП да направи допълнителни разходи. Обърнато в пари това са близо 4 милиарда лева, които могат да бъдат похарчени при евентуални неблагоприятни последици, колкото трябва и където трябва, обясни бившият финансов министър. 

Вторият плюс в бюджета, според Радев, е заложеният икономически растеж 3,3 %. 

Муравей Радев призова задочно приятеля си и депутат Йордан Цонев от ДПС, според когото заложеният в бюджета за догодина икономически ръст от 3,3% е малък:

Отвори си очите, махни ги от пъпа си, погледни света к"во става!

Светът рязко намаля своя растеж, а в Европа предвиденият ръст е два пъти по - малък, отбеляза Радев.

На фона на тези заобикалящи ни условия 3,3 % растеж е цял героизъм, убеден е финансистът.

Правителство не може да похарчи нито една стотинка от преизпълнение на приходи! То има право да харчи само онова, което се намира в разходната част, коментира още Радев.

Цялото интервю на Елена Крушкова с Муравей Радев е в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мира Радева

Опозицията доказа парламентарна сила със свалянето на Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15