Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС бетонира избора на Иван Гешев за главен прокурор

Повторното гласуване във ВСС бетонира избора на Иван Гешев за главен прокурор и оттук - нататък по т. нар. Обвързана компетентност президентът е длъжен да подпише указа за назначаването му. Позицията е на проф. Огнян Герджиков.

Той е категоричен, че всичко което се случи до момента, е абсолютно закономерно и в рамките на правомощията, както на ВСС, така и на президента. Възбуден бе много голям интерес към избора, на моменти нездрав. Вероятно различни интереси, политически и други, доведоха до споровете. Определена група хора очевидно смята, че Иван Гешев няма да  е удобен за тях главен прокурор. Смятам, че Гешев има всички качества да бъде добър главен прокурор, самият Сотир Цацаров е с положителни оценки за своя заместник.

Моралът е въплътен в правото, понякога има разминавания, но тогава правото надделява, смята още проф. Герджиков, но в случая с избора на новия главен прокурор е категоричен, че конфликт между морала и правото няма.

Президентът в изявлението си изрази съображенията си за липсата на състезателност, но това не противоречи на закона, защото той допуска да има една кандидатура. Той има своите съображения, но при второто решение на ВСС ще трябва да подпише.

Юристът и бивш председател на Парламента и служебен премиер приема също за съвсем нормално институциите, които  работят с главния прокурор, да заявят своята подкрепа за него. Няма нищо осъдително в тази подкрепа. Слава богу, има свобода на мненията. Висшият адвокатски съвет пък се обяви против този избор. Плурализмът на мненията е в основата на демокрацията. Хората имат свободата да изразяват мнението си, те имат право на този протест и да дадат отрицателна характеристика на този избор. Като юрист ме интересува има или няма нарушения на закона при избор. Аз съм в комфорт със себе си като юрист, за да кажа, че главният прокурор е избран законосъобразно.

Проф. Герджиков се надява в близките няколко дни да бъде подписан указът за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Смятам, че това е един добър президент, който няма да си позволи да бави решението си.

Според него създаденото напрежение около избора поставя Гешев на още по- голямо изпитание. Неговите действия ще се гледат под лупа и трябва да бъде много внимателен в своите действия. Смятам, че със своето поведение в първите месеци може да тушира анти настроенията срещу себе си. Поне така ми се иска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59