Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противогрипните ваксини за пенсионери се доставят на GP-та

Започва разпределението сред личните лекари на безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите. До края на седмицата в практиките на семейните лекари от Пловдив  те ще бъдат доставени от представители на фирмите. Това съобщи д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

От здравното министерство уверяват, че въпреки закъснението, има достатъчно време за всички желаещи да поставят ваксини. Все още у нас няма нито една положителна проба за грип.  Пловдивските общопрактикуващи  лекари д-р Кирил Еленски и д-р Георги Цигаровски също смятат, че все още има време и всички желаещи пенсионери, могат да си поставят ваксина. Важно  и задължително условие е хората да са здрави в момента на имунизацията.

Според д-р Еленски закъснението обаче, е отказало част от пенсионерите и не се знае дали сега ще посетят отново лекарите си. Не малка част от хората дори вече са си поставили ваксина. По думите му би било проблем, ако в дадена практика се окаже, че има повече желаещи, от броя на осигурените ваксини. Той сподели, че официалната информация около подробностите за кампанията не е била достатъчна за самите джипита и при тях е идвала по-скоро чрез медиите.


Д-р Цигаровски призова пациентите да се възползват от предоставената им  възможност. Той коментира, че идеята на МЗ е много добра и за първи път се дава възможност възрастните хора да се ваксинират безплатно срещу сериозно и опасно заболяване като грипа.


Припомняме , че в петък страната ни получи втората за сезона по-голяма доставка от 100 хиляди дози.

Тази година МЗ за първи път подсигурява безплатни ваксини за хората над 65-годишна възраст.

Право на имунизация ще имат около 10% от 1.5 млн. пенсионери над 65 г. или около 150 хиляди

души.

Предвижда се броят на безплатните дози да нараства всяка година и до 2022-а да обхване една четвърт от пенсионерите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10