Чужди служби в случая "Гебрев" = риск за националната сигурност

Снимка: БГНЕС

Йордан Божилов - председател на Софийския форум за сигурност коментира като много опасно за българската национална сигурност изнесеното от британския разследващ сайт Белингкат, чието разследване направи връзка между отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев и това на Сергей Скрипал в Лондон. Днес потвърждение за това, че Сергей Федотов е бил в България три пъти, а едно и идванията съвпада с отравянето на бизнесмена. 

Отравянето е факт, а самият бизнесмен предположи две възможни причини за покушението - едната е, че е изнасял въоръжение за Украйна, а другата е за руски интереси към завод "Дунарит", припомни Бояджиев. 

Службите трябва да направят сериозен анализ, защото ако чуждо военно- разузнаване има връзка с отравяне на български гражданин, това е голяма опасност за държавата и за националната ни сигурност.

С уговорката, че информацията по конкретния случай е оскъдна, Божилов призова службите да направят пълна проверка и на изказването на венецуелски депутат за опитите да се изнесат капитали към нашата страна, за да се изчисти името на страната.

В контекста на предстоящите избори и опасенията, че ще има засилване на кибер атаки и хибридна война, Божилов потвърди, че такива очаквания се уместни. Той припомни примери от Холандия и Великобритания. Европейските избори са важни, както за Европа, така и България и всяка форма на намеса в демократичната система на една държава е недопустима.

В този смисъл според него трябва да се внимава и да не се предизвиква междуетническо напрежение, каквото сега се акумулира около дебата по Концепцията за интеграция на ромите.