Топлата минерална вода ще влиза в домовете на ветренци безплатно

| обновено на 17.05.19 в 13:01

Над 80 домакинства от село Ветрен дол ще могат да ползват топла минерална вода в къщите си. Това става възможно, след като Община Септември получи правото да стопанисва минералните извори в района. 

Новият водопровод, който ще захранва селото, е изграден по пилотен проект на Министерството на околната среда и водите. До този момент голяма част от топлата минерална вода изтичаше безразборно, тъй като фирмите – концесионери държаха изкуствено завишени квоти, за да елиминират евентуална конкуренция. Сега топлата минерална вода ще влезе в къщите на хората, и то безплатно, каза кметът Димитър Христосков:

Ще има едно минимално количество - 40 мл в сек., което ще е безплатно за потребителите. Това също е пропуск в закона. Общината няма право да продава на частни клиенти, може на фирми да продава водата, но на частни клиенти - не може.

Предвидени са количества за геотермално отопление на детската градина, училището и другите обществени сгради, а през лятото ще бъде построен и детски минерален плаж.