Липсата на специалност води до по-лоша медицинска помощ

Оправдано ли е удължаването на срока за специализация на общопрактикуващите лекари, след като те имаха възможност да направят това през последните 19 години? Актуален въпрос, тъй като депутатите от Здравната комисия гласуваха предложените в Закона за лечебните заведения поправки и така премахнаха опасността от закриване на стотици лекарски практики в страната. Джипитата ще имат на разположение още 4 години за специализация, а дали това е в полза на пациентите – питаме доктор Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив

Около 600 джипита в страната нямат специалност „Обща медицина“. За тях се отнасят тези промени. Липсата на специалност означава по-малко знания и по-малко умения. Тоест – тези пациенти, които са при лекари без специалност, получават по-ниско качество на медицинската помощ, заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Костадин Сотиров.

Той подчерта, че в Пловдив има минимален брой джипита, които нямат специалност „Обща медицина“. И това са тези, които не искат да я изкарат.

 Народното събрание непрекъснато променя сроковете за специализация. И някои джипита смятат, че могат да карат така до пенсия, обясни доктор Сотиров. 

Цялото интервю с доктор Костадин Сотиров можете да чуете в звуковия файл.