Вдъхновени от "Върви народе, възродени", хиляди пловдивчани шестваха по Главната

| обновено на 24.05.19 в 16:51

Хиляди ученици и учители се включиха в традиционното шествие за 24 май в Пловдив, което започна от площад „11 май“ и премина по Главната улица на града. Шествието поведе иконата на Светите братя, носена от двама 11-класници от Хуманитарната гимназия. 

Следваха ги мажоретният състав на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и духовият оркестър на града. Сред почетните гости бяха кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, митрополит Николай, депутати и кметове. В шествието за първи път участваха и 12 ученици от сръбския град Нови Сад, които бяха изработили ръчно букви от азбуката.

На Римския стадион, на стълбите на Каменица и на площад „Стефан Стамболов“ в шествието с кратки концерти се включиха и ученици от НУМТИ „Добрин Петков“.

Тържествата за 24 май в Пловдив започнаха с връчването на награди на отличени училища и учители в актовата зала на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Кметът Иван Тотев връчи почетния знак на Пловдив на 3 училища – ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Панайот Волов“ и СУ „Никола Вапцаров“, както и на детска градина „Зора“. 

Четирите учебни заведения тази година честват 50-годишен юбилей от създаването си. Председателят на ОбС Савина Петкова награди с почетни значки на Пловдив 21 учители и директори, а заместник-кметовете Стефан Стоянов и Александър Държиков – 20 млади учители. Митрополит Николай отслужи водосвет пред паметника на светите братя и пожела крепкост и вяра на всички ученици и учители. 

Шествия и празнични концерти за 24-ти май имаше в Пазарджик, Смолян, Карлово. В Чепеларе празникът е двоен - освен Деня на буквите е и празник на града.