Хора, не протестираме само за нашите заплати, а и заради вас!

Димитрия Димитрова е координатор на протеста на медицинските сестри за Пазарджик и областта. Днес те се включват в шестия национален протест пред Народното събрание. 

 Отиваме , за да кажем за пореден път, че няма да се примиряваме с това, което се случва в здравеопазването, каза в интервю за Радио Пловдив  в Димитрия Димитрова координатор на протеста за Пазарджики областта. Никое от исканията ни не е изпълнено.

Тя каза още, че  когато е организирала хората за настоящия протест, някои от тях са отказвали с обяснението, че се страхуват да не загубят работата си, както е станало с националния координатор Мая Илиева. Те уволниха Мая Илиева, та мен ли,  казвали хората, които се опасяват да не загубят и малкото, което имат. Мая Илиева, която ни обедини, е една обикновена медицинска сестра, която работеше в болница "Токуда" в Итензивен кардиологичен център -реанимация беше уволнена с ммтива, че не се справя професионално. Значи 12 години се е справяла, а сега  - не. 

Димитрова каза още, че след като е говорила пред министър Ананиев, че има злоупотреби в здравеопзването, че има надписване на пътеки и фиктивни лекари,  самата тя по различни начин е получавала заплахи и предупреждения да внимава какво говори и прави.

Димитрова припомни, че обещанията за две минимални заплати не са изпълнени ,въпреки , че на няколко пъти са раздадени по няколко милиона, няма реформи, има изтичане по клинични пътеки, болниците са превърнати в търговски дружества и цитира министър Ананиев с думите му, че трябва да работят като шкембеджийница,като кебапчийница, да можем да продаваме, да има оборот.

Излиза, че  хората трябва да се разболяват, да има точен брой на болни от пневмония, онкологично заболяване, за да има заплати. Хора,  ние не се борим само за нашите заплати, а за всички вас. Искаме, като влезете в болница, вашите близки да не тръгнат да искат заеми, за да си плащате консумативи, клапи и избор на екип, искаме да се лекувате, което е конституционно право на  всеки един от вас.

Цялото интервю с Димитрия Димитрова е в звуковия файл.