"Съюз за Пловдив" против промени в ОУП сега


От „Съюз за Пловдив“ искат промените на Общия устройствен план на града да бъдат отложени за след местните избори. Според лидера на организацията Дани Каназирева се готви преотреждане на 2265 декара зелени площи за застрояване. Архитект Станимир Шаламанов, експерт към „Съюз за Пловдив“, обяснява, че в промените на ОУП тези терени са предвидени за преминаване в зона „Спорт и атракции“, в която по закон се допуска 80 процента застрояване.

 Подобна съдба ще имат 470 декара зад Братската могила, парк „Източна Румелия“ в район „Южен“, както и терени около река Марица. Проектът за „Южен парк“, близо до комплекс „Оазис“ , който трябваше да е аналог на „Отдих и култура“ като мащаб, все повече се свива и според новите промени остава съвсем малък зелен терен, даде пример арх.- Шаламанов.

От „Съюз за Пловдив“, освен искането си промените на ОУП да останат за следващия управленски екип, предлагат създаване на публичен регистър на всички зелени площи в града, както и формиране на структура „Зелена система“ в Общината.