Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" - българските земи три века преди Аспарух

Интересен разговор с проф. Дамян Попхристов и  изследователя на  древните цивилизации Петко Атанасов.  Въпросът е - защо търсим себе си все назад,назад във времето? И какво това време ни обяснява  на  нас-днешните българи?

публикувано на 19.10.18 в 11:04

В "Срещите" разговор за трудната любов между литература и кино

Тази събота в "Срещите" - разговор за трудната любов между литературата и киното, иначе казано за четвъртото издание на кинофестивала Cinelibri.   С  Жаклин Вагенщайн, основателка на  фестивала и Димитър Стоянович, главен редактор на L'Europeo повеждаме..

обновено на 12.10.18 в 16:54

В "Срещите" - разговор за изчезващата памет

Тази събота в "Срещите"- без омраза и желание за мъст. Един истински разговор за червения режим в България.  По книгата на Нася Кралевска "България под комунизъм". С Нася  Кралевска  повеждаме разговор за малко известните и неизвестните факти на..

обновено на 06.10.18 в 10:23

Новото списание "Култура" гостува в "Срещите"

В "Срещите" тази събота - гост Тони Николов, главен редактор на новото списание "Култура". И двамата се съгласяваме, че смисленият разговор за изкуство и култура не може да промени абсолютно нищо, и въпреки това,  или именно заради това, е толкова..

публикувано на 28.09.18 в 11:48

Явор Гърдев тази събота в "Срещи"-те

 В "Срещи"-те тази събота разговор  със световноизвестния  режисьор Явор Гърдев за театъра днес,  за времето и хората... За разбирането му, че "времето за изкуство е време за  преодоляване на егото".  И в живота, и на сцената творецът твърди, че трябва да..

публикувано на 21.09.18 в 10:28

Проф. Аксиния Джурова тази събота в "Срещи"-те

Тази събота в "Срещи"-те - разговор с проф. Аксиния Джурова по книгата й "Изчезващата памет" и  прелюбопитните й срещи по пътя.  За паметта, която  авторката се опитва да разтревожи ,защото  ние, днешните хора, я обезличаваме, а без нея  губим..

обновено на 15.09.18 в 09:18

В "Срещи"- те разговор по "Записки от селската кръчма"

Тази събота "Срещи-те" ви предлагат един важен, носталгичен и топъл разказ за българското село и българския селянин по  новата книга на Николай Илчевски "Записки от селската кръчма". Бъдете с радио Пловдив. Интересно е.

обновено на 08.09.18 в 10:12

В "Срещите" разговор за пророка на короната - Любомир Лулчев

Тази събота в "Срещите" пореден разговор за Любомир Лулчев - пророк на короната.  Човекът на "ти" с астрологията, хиромантията, графологията, френологията. Разговор с един от изследователите му - Христо Нанев, преди премиерата на третата му книга за..

обновено на 25.08.18 в 07:23

В "Срещите" - разговор с писателя Александър Секулов

В  горещата пловдивска събота  "Срещите" ви предлагат да помислим - е ли възможно да запазим детето в себе си?  То ли е онова, което ни държи на повърхността - с учудения поглед, с първата любов, с  удивлението  от и на другия... Поводът -..

обновено на 11.08.18 в 08:13

В "Срещите" разговор за Константин Велики и нашата участ

Кой е Константин Велики? Защо Велики? Защото превръща вярата в държавна политика; защото посочва пътя на европейската цивилизация за  хилядолетия напред; защото е първият християнски владетел на Римската империя... Между  харизматичен визионер и..

обновено на 04.08.18 в 08:49