Сто-лица култура

Снимка

"Сто–лица култура“ – така се нарича създаденото специално за домакинството на Пловдив, като Европейска столица на културата през 2019-а година, съвместно предаване на програма „Хоризонт“ на БНР и Радио Пловдив.

"Сто-лица култура" се излъчва от студиото на БНР – Радио Пловдив в понеделник от 10.00 до 12.00 часа веднъж или два месечно, в зависимост от календара на културните събития. 


Водещ на предаването „Сто–лица култура“  е журналистът Ирина Недева.

Предаването звучи в два ефира – на програма „Хоризонт“ и на БНР – Радио Пловдив, като посланието на предаването е свързано с разбирането, че изкуството не е само за артисти и творци с тапия в ръце. Изкуството и културата са едновременно жизнена среда и инструмент за промяна на самата среда. Радиопредаването ще цели разрастване на аудиторията от чистите ценители, към тези, които не подозират, че ... сцената дебне отвсякъде.

Амбицията на БНР , като обществена медия,  е да направим нашите слушатели и читатели свидетели на множеството културни събития и факти, които ще изпълнят календара на Пловдив ЕСК 2019.

Благодарение на съвместния ефир с програма „Хоризонт“ на БНР, както на сайта на БНР и фактът, че програмите на БНР звучат на живо в интернет, всеки който има интерес към случващото се в Пловдив през знаковата не само за града, а и за България година, може да бъде информиран. 

Отправната точка е Пловдив, а хоризонтът - цялата страна и всяко кътче на света, където има поне един обичащ града си пловдивчанин.

"Сто-лица култура" - от "Медея" до шамански джаз

А ето и темите – бури, мълнии, рок, метал и антична разстърстваща драма – изключителна концентрация на стихии и емоции в Пловдив който днес отваря очи след един наистина интересен уикенд. "Да убиеш децата си: Медея" - спектакъл пълен с риск и..

обновено на 01.07.19 в 11:32

От Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“

Проект от Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“ се реализира в Европейската столица на културата и Морската ни столица. Идеята представиха в съвместното предаване на програма „Хоризонт“ и Радио Пловдив "Сто-лица култура" Гина Кафеджиян от..

обновено на 22.04.19 в 15:10
Проф. Ева Волицер

Езикът „ладино“ и сефарадските песни оживяват в Пловдив

Преподавателят по актьорско майсторство в НБУ проф. Ева Волицер създава спектакъл, основан на древния език „ладино” и сефарадски песни. Чрез изкуство проектът обогатява познанието за миграцията на евреите през XV век и хвърля допълнителна..

обновено на 22.04.19 в 15:09

"Сто-лица култура" - през "Лумикс" от "Капана" до Толедо

Поредно издание на съвместното предаване на програма "Хоризонт" на БНР и Радио Пловдив "Сто-лица култура" - в понеделник, 22 септември, от 10 до 12 часа. Ето и акцентите в аванс: - Светлината в мрачно време - Лумикс 2019 - от Цар Симеоновата градинка..

обновено на 22.04.19 в 09:23

"Премълчаното разказано" на доц. Вихърова - част от Пловдив 2019

„Премълчаното разказано​“ е спектакълът на театралната режисьорка доц. Възкресия Вихърова. Неговите премиерни спектакли са на 12 и 13 април в Пловдив. В предаването „Сто-лица култура“ по "Хоризонт" и Радио Пловдив тя разказа: „Това е един проект,..

публикувано на 04.04.19 в 14:04

Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - ЕСК

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество..

публикувано на 04.04.19 в 13:46

ЕСК дава посоката за по-дългосрочна културна политика

„Избирането на Пловдив за европейска столица на културата го разглеждам и като знак от страна на ЕС за това, че трябва да се дава шанс и на регионите да покажат своите възможности и потенциал“ . Това каза пред БНР Мариана Чолакова – почетен консул на..

публикувано на 04.04.19 в 13:40
Пловдивският квартал

Отворена е покана към младежите за културни събития в "Капана"

„Правим периодични отворени покани за културни събития, насочени конкретно за пловдивския квартал „Капана“. Всяка година се стараем да отваряме по една такава покана и да стимулираме организации и артисти да се изявяват там и да пълнят с повече..

публикувано на 04.04.19 в 11:54

В "Сто-лица култура"- разходка из Пловдив със знак "Чуйте ни"

В поредното издание на "Сто-лица култура", съвместното предаване на програма "Хоризонт" на БНР и Радио Пловдив, немско докосване до древния Пловдив.  Гостуват Натали Хойос  + Райналд Шумахер  - двамата куратори на „ЧУЙТЕ НИ – АРТИСТИЧЕН ИНТЕЛЕКТ"-..

обновено на 04.04.19 в 10:16

Кинетичните и звучни скулптури на Атанас Колев

Скулпторът Атанас Колев показва ретроспективната си изложба в Градската галерия в Пловдив. Експозицията ще остане отворена за посетители до 17 март. Тя показва 35 пластични форми и скулптурни инсталации от бронз и инокс. Това са кинетични..

публикувано на 04.03.19 в 13:07