В Европа отново затварят летища заради вулканичния облак

Петнайсет летища в северна Испания бяха затворени днес заради вулканичния облак пепел от Исландия, навлязъл в испанското въздушно пространство. Испанската агенция за управление на въздушния трафик първоначално съобщи снощи, че затваря за полети летищата в..

публикувано на 08.05.10 в 09:36

Медведев ще предаде архивни документи на Коморовски

Руският президент Дмитрий Медведев ще се срещне днес с изпълняващия длъжността президент на Полша  Бронислав Коморовски в рамките на подготовката за тържествата по случай 65-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия. Медведев ще предаде на..

публикувано на 08.05.10 в 08:04

Преглед на световния печат

След парламентарните избори във Великобритания лидерът на либералните демократи Ник Клег стана безспорният решаващ играч и от него зависи бързо да бъде формирана управляваща коалиция, пишат тази сутрин британските вестници. Печатът не изключва възможността..

публикувано на 08.05.10 в 07:49

Николай Младенов: Искаме да видим съседите си като част от европейското семейство"

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/0805NMlad3.mp3 Виждам доста възможности за много практични двустранни проекти със Сърбия като приключването на магистралата от Ниш до София и свързването на енергийните ни мрежи, заяви в предаването..

публикувано на 08.05.10 в 06:52

Откриваме културен център в Белград

България ще открие културен център в Белград. Това стана ясно след срещата на четири очи на министъра на външните работи Николай Младенов със сръбския му колега Вук Йеремич. Сградата, в която ще се помещава културния център е почти завършена. Досега..

публикувано на 08.05.10 в 06:34

Засилени мерки за сигурност в Гърция

В Гърция днес е вторият ден от 48-часовата стачка на аптекарите. От Външното ни министерство препоръчват на българите, които се намират в Гърция да бъдат с повишено внимание и да избягват централните части на големите гръцки градове. От ведомството..

публикувано на 08.05.10 в 06:30

Специален механизъм гарантира финансовата стабилност в Европа

Финансовата стабилност в Европа ще бъде гарантирана със специален стабилизиращ механизъм. Това обяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпуй след извънредната среща на държавните и правителствени ръководители от Еврозоната, която започна..

публикувано на 08.05.10 в 06:26

Предсрочните парламентарни избори в Белгия ще са на 13 юни

Предсрочните парламентарни избори в Белгия ще се състоят на 13 юни, реши министерският съвет. Решението бе обявено от белгийския премиер в оставка Ив Льотерм. Датата ще бъде публикувана в Държавен вестник, след като кралят на Белгия Албер втори подпише..

публикувано на 07.05.10 в 15:13

Дейвид Камерън ще търси коалиция с либералдемократите

Лидерът на консерваторите Дейвид Камерън , чиято партия води в британските парламентарни избори, заяви, че има готовност да започне преговори с либералдемократите на Ник Клег за съставяне на ново правителство. След като стана ясно, че нито една партия..

публикувано на 07.05.10 в 14:06

Сърбия и България имат общ поглед върху процесите в региона на Балканите

Сърбия и България имат общ поглед върху процесите в региона на Балканите – това обяви външният министър на западната ни съседка Вук Йеремич след среща с българския си колега Николай Младенов , който е на двудневно посещение в Белград. Министър Младенов..

публикувано на 07.05.10 в 13:25

Близо 4 млн по-малко европейци се занимават със земеделие

Все по-малко европейци се занимават със селско стопанство. По данни на "Евростат", за 10 години заетостта в този бранш е намаляла с една четвърт и 3 милиона и 700 хиляди европейци вече не се занимават със земеделие. Близо две-трети от..

публикувано на 07.05.10 в 13:11

Гордън Браун обяви готовност за преговори с либералдемократите

Британският министър-председател Гордън Браун заяви, че опозиционните партии на консерваторите и либералдемократите трябва да обсъдят възможността за съставяне на общо правителство. В първото си изявление, след като стана ясно, че нито една партия не..

публикувано на 07.05.10 в 13:08

Германският парламент одобри помощта за Гърция

Германия одобри отпускането на помощи за Гърция. Бундестагът и Бундесратът гласуваха днес законопроекта, който дава възможност за оказване на спешна финансова помощ на Гърция. За закона в германския Бундестаг освен управляващите, христяндемократи и..

публикувано на 07.05.10 в 10:12

Президентът на Русия разкритикува остро бившия СССР

Руският президент Дмитрий Медведев разкритикува бившия СССР, наричайки го тоталитарен режим, който погазва човешките права, като това е най-крайното изявление на руски държавен глава, откакто Съветският съюз се разпадна в края на 1991 г. В интервю за..

публикувано на 07.05.10 в 09:41

От понеделник ни следят компютрите

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/0705 KrVlahov.mp3 ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/0705 ANenov.mp3 От понеделник влизат в сила промените в закона за електронните съобщения. По този повод е интервюто на Силвия Великова с Красимир..

публикувано на 07.05.10 в 08:51

Преглед на световния печат

България ще приеме какъвто и да е компромис между Македония и Гърция за името, но ще продължи да ползва конституционното име на страната, пише скопският УТРИНСКИ ВЕСНИК . Изданието се позовава на думите на българския външен министър Николай Младенов на..

публикувано на 07.05.10 в 07:04

Британските консерватори с най-много места в парламента, но без осигурено мнозинство

Британските консерватори получават най-голям брой места в парламента след най-оспорваните парламентарни избори в Обединеното кралство от три десетилетия насам. Партията на Дейвид Камерън  получава 305 места, лейбъристите на премиера Гордън Браун - 258..

публикувано на 07.05.10 в 04:35

Исландският вулкан изригна отново

Исландският вулкан, който предизвика хаос в европейската авиация миналия месец, е изригнал нов облак пепел и се очаква да продължи да замърсява атмосферата след пробуждането си, съобщиха метеоролози. Над кратера на вулкана е измерен стълб от пепел,..

публикувано на 07.05.10 в 04:29

Предстои среща в Брюксел за финално одобрение на спасителния план за Гърция

Държавните и правителствените ръководители на страните от eврозоната се събират довечера в Брюксел, за да дадат финално одобрение на финансовия план за спасяване на Гърция. Очаква се по време на тази извънредна среща на върха, свикана от председателя на..

публикувано на 07.05.10 в 04:21

В Истанбул продължава ХІІІ международна икономическа конференция "Евразия"

В представителния конгресен център в Истанбул продължава започналата вчера ХІІІ международна икономическа конференция "Евразия". В нея участват бивши и настоящи политици, министри, депутати от 44 държави. В кръгла маса, посветена на новите..

публикувано на 06.05.10 в 16:33