България и още осем от ЕС извоюваха диференцирани суми за дотация на борбата с климатичните промени

България и още осем държави от Централна и Източна Европа  успяха да убедят останалите в Европейския съюз, че не могат да дотират с големи суми борбата с климатичните промени в развиващите се страни. Позицията на деветте е, че финансовият им принос в..

публикувано на 30.10.09 в 16:28

Държавите в ЕС постигнаха обща позиция за промените в климата

След продължителни двудневни преговори, Европейският съвет в Брюксел завърши с обща позиция на 27-те държави-членки на ЕС по промените в климата. Страните от Централна и Източна Европа успяха да се преборят при определяне на вноските им за ограничаване на..

публикувано на 30.10.09 в 15:41

Саркози: Лисабонският договор ще влезе в сила на 1 декември

Без всякакво съмнение Лисабонският договор ще влезе в сила от 1 декември,заяви пред журналисти френският президент Никола Саркози . Изявлението му беше направено  в Брюксел, на срещата на лидерите на страните от евросъюза. Тази нощ те постигнаха..

публикувано на 30.10.09 в 15:32

Политици: Вацлав Клаус трябва да подпише Лисабонския договор

Според повечето чешки политици, президентът Вацлав Клаус ще трябва да подпише Договора от Лисабон след постигнатите късно снощи отстъпки от страна на европейските лидери по исканията на Прага. Чехия настояваше да бъде изключена от действието на Хартата за..

публикувано на 30.10.09 в 14:42

Изправят Жак Ширак на съд заради злоупотреба със служебно положение

  Бившият президент на Франция Жак Ширак ще бъде изправен на съд за злоупотреба със служебното си положение по време на мандата си като кмет на Париж.   Жак Ширак е изпратен пред Наказателния съд на Париж заради разкриване на фиктивни работни места за..

публикувано на 30.10.09 в 14:34

Скопие посрещна с мълчание реакцията на София по повод изявленията на Груевски

Със сдържаност и мълчание засега властите в Скопие посрещнаха острите реакции на официална София по повод изявленията на македонския премиер Никола Груевски, направени в Австралия. "Нямаме коментар, нито имаме претенции" са заявили анонимни..

публикувано на 30.10.09 в 09:17

ЕС: Бедните страни да получават 100 млрд. евро годишно за борба срещу климатичните промени

Европейският съюз иска до 2020 години бедните страни да получават помощи от 100 милиарда евро годишно за борба срещу климатичните промени. Настояването е записано в проектодокумент, представен на европейските ръководители в навечерието на конференцията в..

публикувано на 30.10.09 в 09:04

Преглед на чуждестранния печат

Македонският вестник Дневник подробно информира за реакцията на президента Георги Първанов след казаното от македонския премиер Никола Груевски, че няма егейци, вардарци и пиринци, а само македонци. Цитирани са думите на българския държавен глава, че..

публикувано на 30.10.09 в 07:45

118 души достигна броят на жертвите при атентата в Пешавар

Броят на жертвите на мащабния терористичен атентат в сряда в пакистанския град Пешавар, където кола-бомба избухна сред оживен пазар, достигна 118 души, след като местните сили за сигурност откриха още тела сред руините, останали след бомбеното нападение...

публикувано на 30.10.09 в 07:38

Броят на заразените със свински грип в Русия надхвърли 2000 души

В Русия свинският грип е на път да измести сезонния. Бързото разпространение на болестта принуди санитарните власти да започнат кампанията за ваксиниране близо месец по-рано. В 80 % от случаите на грип лекарите откриват опасния вирус A/H1N1. Само през..

публикувано на 30.10.09 в 06:17

Чехия получи гаранциите, които поиска, за да ратифицира Лисабонския договор

Чехия ще получи гаранциите, които поиска като условие да ратифицира Лисабонския договор. За това се договориха късно снощи в Брюксел държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския Съюз. Споразумението предвижда Чехия да бъде добавена..

публикувано на 30.10.09 в 05:04

ИНПРЕС: "Груевски е обвинен за претенции към България"

  “Груевски е обвинен за претенции към България” предаде частната македонска агенция ИНПРЕС, съобщавайки за острите реакции на президента Георги Първанов и заместник-министъра на външните работи Марин Райков по повод неотдавнашните изявления на македонския..

публикувано на 29.10.09 в 16:45

Министерството на финансите на Чехия очаква 6.6% дефицит

  Чешкото Министерство на финасите очаква 6,6 % дефицит. Причина за него е икономическата рецесия, сочат анализите. Така Чехия няма да може да изпълни критериите за приемането на еврото, според които границата   е 3% бюджетен дефицит. Най-късно до 2013..

публикувано на 29.10.09 в 16:34

Вестник “Република”: “Селският диктатор от София, който рухна заедно със Стената”

  Един от най-големите италиански ежедневници “Република” излезе с общирен материал за България. На първа   страница вниманието е привлечено от заглавието:   “ Селският диктатор от София, който рухна заедно със Стената ”. Става дума за Тодор Живков и за..

публикувано на 29.10.09 в 16:25

При посещението си в Австралия Георги Първанов настоя за ускоряване подписването на икономически договори

България и Австралия да ускорят подписването на договори в икономическата и социалната сфера. За това е настоял президентът Георги Първанов при днешните си разговори с представителите на австралийските институции в Камбера. Първанов е на посещение в..

публикувано на 29.10.09 в 15:52

ЕК откри нова наказателна процедура срещу България

Европейската Комисия откри нова наказателна процедура срещу България заради системно нарушаване на директивата за защита на птиците. Според експертите на Комисията, които са получили редица оплаквания за нарушения, у нас се изграждат туристическа и градска..

публикувано на 29.10.09 в 14:22

Иран ще даде отговор на МААЕ за транспортиране в чужбина на част от запасите си от слабообогатен уран

Според иранските медии Техеран трябва днес да даде официалния си отговор на предложението на МААЕ да се съгласи да обогатява в чужбина слабообогатения ирански уран. Ислямската република трябваше да се произнесе още миналия петък, но поиска няколко дни..

публикувано на 29.10.09 в 10:21

Преглед на световния печат

По повод започващата днес в Брюксел среща на върха на ЕС френският "Монд" в редакционен коментар, под заглавие "Прекалено късно", отбелязва неочакваният интерес на британските лейбъристи към европейската идея. Тринайсет години..

публикувано на 29.10.09 в 08:28

Турция е в паника от разпространението на новия грипен вирус

В Турция цари паника от разпространението на новия грипен вирус, започна дезинфекциране на училищата, на обществения транспорт и на църквите, Затворени училища, дълги опашки от пациенти в болниците и пред лабораториите – такава е картината през последните..

публикувано на 29.10.09 в 07:46

Жак Баро призова САЩ да позволят на всички граждани на ЕС да пътуват до страната без визи

Заместник-председателят на Европейската комисия и европейският комисар за правосъдието Жак Баро призова Съединените щати да позволят на всички граждани на ЕС да пътуват до страната без визи, съобщава американската агенция за правна информация "Кортхауз..

публикувано на 29.10.09 в 07:35